23 Kasım 2020 Pazartesi

Yeşil ekonomi tanımı (Yeşil Ekonomi 18)


Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) yeşil ekonomiyi; önemli ölçüde çevresel riskleri ve ekolojik daralmaları azaltıp, gelişmiş insan refahı ve sosyal adaletle neticelenmesi olarak tanımlıyor (UNEP, 2011).

Yeşil kavramı geleceğin sembolü, hayatta kalmanın ve sürekliliğin işareti, sağlıklı ve temiz bir çevrenin işareti olarak bütün dünyada kabul görmüş kapsamlı bir kavram olarak niteleniyor…

Yeşil ekonomi tamamen yeni bir disiplin oluşturarak ekonominin kendi kavramını reform arayışıyla yeryüzündeki bütün insanlığa yardım edecek şekilde tasarlanıyor.  

En basit ifadesiyle, yeşil bir ekonominin düşük karbonlu olması, kaynakların etkin kullanılması ve sosyal muhtevaya sahip olması şeklinde tanımlanıyor.

Yeşil kelimesi temiz yollar veya ürünlerin sıfatı olarak kullanılıyor.

Yeşil ekonomi birçok kavram ve tanımları küresel olarak öne çıkarıyor.

Yeşil ekonomi terimi ilk olarak 1989 yılında İngiltere hükumeti için bir grup çevre ekonomisti tarafından hazırlanan raporda ifade edilerek bugüne kadar çok sayıda tanımı yapılmış.

Tanımların yeni bir ekonomi modelinin yolunu gösterdiği; kaynakların ekonomik olarak kullanılması, ekonomik etkinlik ve sosyal adalet; yedi temel sektör olan yeşil taşımacılık, yenilenebilir enerji, yeşil binalar, su hizmetleri, sürdürülebilir tarım ve ormanlar, temiz teknolojiler ve atık yönetimini kapsıyor.

Kalkınma plan ve programları yeşil kavramı ve anlayışı üzerine odaklanıyor.

Bu kapsamda çevresel etkileri azaltmak ve ürün geri dönüşümünü geliştirmek işletmelerin giderek öncelik verdiği ve benimsediği hususlar oluyor.