15 Kasım 2020 Pazar

Yeşil Ekonomi (10)

 

Küresel sıkıntıları yok etmek maksadıyla BM 2000 yılında ‘Bin Yıl Gelişme Hedefleri’ ismi altında bir eylem planı başlattı.

2015 yılına kadar 15 yıllık bir zaman dilimini kapsayan bu program tam manasıyla hedeflenen seviyeye ulaşamadı.

Bu nedenle Birleşmiş Milletler Eylül 2015 yılında devlet ve hükumet başkanları tarafından benimsenen Sürdürülebilir Gelişme için ‘Gündem 2030’ eylem planı hazırlandı.

‘Gündem 2030’ eylem planı 17 maddeden ibaret olup insanlık ve gezegenin temel problemlerinin çözümünü kapsamı içine alıyor…

Birleşmiş Milletlerin ‘Gündem 2030’ şeklinde adlandırılan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 12. Maddesi sorumlu tüketim ve üretim konusunu ele alıyor.

İnsan merkezli, evrensel ve dönüştürücü özelliğe sahip olan ‘Gündem 2030’un ekonomi, sosyal ve çevre olarak üç boyutu bulunuyor. Vazgeçilmez ihtiyaç olan Sürdürülebilir Gelişme için en büyük zorluk olan yoksulluğun bütün form ve boyutlarında yok edilmesi hedefleniyor. 

Bu madde sürdürülebilir tüketim ve üretim, kaynak ve enerji etkinliğini, sürdürülebilir altyapıyı geliştirmek ve temel hizmetlere, yeşil ve saygın işlere ve herkes için daha iyi bir yaşam kalitesine erişimi hedefliyor.

Üretim ve tüketimde israfı önleme bu sürecin kayda değer önemli bir kısmını oluşturuyor.

İsrafı önleme ve geri dönüşüm sektörünü mümkün olan en üst seviyede değerlendirme tabii sermayeyi destekleyecek iki temel sütun olarak görülüyor.

Örneğin dünya çapında üretilen gıdanın yüzde otuzdan fazlası israf ediliyor.

Her yıl 1.3 milyar ton gıda israfı 750 milyar dolarlık ekonomik kayba neden oluyor, bu aynı zamanda çevreye ve tabii sermayeye önemli zararlar veriyor.

Yeşil ekonomide üretim metotları ve yolları A’dan Z’ye bir dönüşümü zorunlu kılıyor.

Bu hususta dünyanın önde gelen teknoloji devlerinin amansız bir yarış içinde oldukları görülüyor.

Dolayısıyla şartlar bu yarışta geri kalmamak ve hatta öne geçmek için ülke olarak bu zaruri değişimi vakit kaybetmeden yakalayıp ve önde olmak hedefiyle yoğun bir çabayı gerektiriyor.

Bu çerçevede araştırma ve geliştirme konusu kamu ve özel sektör işletme faaliyetlerinin önemli bir kısmını teşkil ediyor...

Küresel nüfus 8 milyara doğru ilerliyor, yapılan tahminlere göre toplam dünya nüfusu 2050 yılında 9,7 milyar ve 2100 yılında 11 milyara yaklaşmış olacak; bu insanlar gıdaya, işe, güvenli çalışma ortamına ve fırsatlara ihtiyaç duyacaklar...