25 Kasım 2020 Çarşamba

Yeniden onarım hareketi (Yeşil Ekonomi 20)

 

Yeşil ekonomi bozulan tabiat dengesini yeniden bir onarım hareketi, azalan ve bozulan tabii kaynakların yeniden eski vasıflarına kazandırılması hareketinin projeksiyonu olarak düşünülüyor.

Bu kapsamda yeşil ekonomi modeliyle ekonomide baştan sona kapsamlı olarak ekonomik kalkınmanın yeniden yapılandırılması amaçlanıyor.

Bu yapılandırma gerektiğinde bu husustaki küresel değişim ve dönüşüme bağlı kalarak yapılabileceği gibi, ülkelerin içinde bulunduğu şartlar göz önüne alınarak da yapılabilecek.

Göçlere yol açan bir kalkınma modeli yerine, göçleri önleyen kalkınma modeli de yeşil ekonominin kapsamında yer alıyor.

En basit ifadesiyle, yeşil bir ekonomi düşük karbonlu, tabii kaynakların etkin bir şekilde kullanılması ve sosyal kapsama gibi ana başlıkları bünyesinde bulunduruyor.

Bu vesileyle sürdürülebilir kalkınma ve yoksulluğun kazınması amaçlanıyor.

Yeşil bir ekonomi gelir ve istihdamda büyüme; karbon emisyonlarını ve kirliliği azaltacak, enerji ve kaynak etkinliğini artıracak ve biyolojik çeşitliliği ve ekosistem hizmetlerinin azalmasının önüne geçecek kamu ve özel sektör yatırımları ile yürütülmesi hedefleniyor.

Bu yatırımların hedeflenen kamu harcaması, politik reformlar ve yönetmelik düzenlemeleriyle desteklenmesi ve hızlandırılma ihtiyacında olduğu belirtiliyor.

Bu vesileyle tabii sermaye ciddi bir ekonomik değer olup, kamu menfaatinin kaynağı olarak yeniden yapılandırmayı gerektiriyor.

Bu yapılanma özellikle tabiata bağlı olan fakir halkın geçim ve güvenliği için önem arz ediyor.

Yeşil bir ekonomide gelir ve istihdamda büyüme, karbon emisyonlarını ve kirliliği azaltacak kamu ve özel sektör yatırımları ile yürütüleceği, enerji ve kaynak etkinliğini artırmayı ve biyolojik çeşitliliği ve ekosistem hizmetlerinin kaybının önlenmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda yatırımlar hedeflenen kamu harcamaları, politik reform ve mevzuat değişiklikleri ile değiştirilme ve desteklenmeye ihtiyaç duyuyor.

Yeşil ekonomiye geçişle çevresel kalite ve sosyal kapsama büyürken, temel amaç ise ekonomik büyüme ve yatırım imkânı oluşturmayı öngörüyor.

Daha geniş çevresel ve sosyal kıstas işbirliği için kamu ve özel sektör yatırımı için şartlar oluşturmak hedefe ulaşmak için önemli görülüyor.

Yeşil büyüme ile enerjiyi daha etkin kullanan, daha temiz bir enerji sistemine geçiş ve tarım arazilerinde ve ormanlarda daha iyi tabii kaynak yönetimi hedefleniyor.

Yeşil ekonominin sadece bir seri düzenlemeler veya bir parlamento onaylamasıyla başarılamayacağı; yeşil ekonomiyi geliştirecek üç temel eleman ise akıllı tüketiciler, akıllı işletmeler ve gerçek manada öngörülü hükumetlerin ihtiyacına vurgu yapılıyor.

Tüketiciler geri dönüşümlü, enerji tasarruflu ve çevresel hedefleri destekleyecek davranış değişiklikleri ve arzulanan çevresel özelliklere sahip ürünleri satın almalarıyla yeşil büyümede büyük bir katkıya sahip olacaklar.