10 Kasım 2020 Salı

Yeşil Ekonomi (5)

 

Bütün olumsuzluklara rağmen dünyada temiz teknolojiye, yeşil altyapıya ve yeşil istihdama dayalı sürdürülebilir bir ekonomi modelini inşa etme çabası var.

Yeşil bir ekonomiye doğru genişleme insanlık tarihinde diğer geçişlere benzetilmiyor.

İklimin ve çevrenin bozulması insanlığı, hayati ölçüde tehdit ediyor olmasından dolayı artan algı, yeşil büyüme paradigması gibi alternatif ekonomik modeller için bir araştırmayı tetikleyerek, bu modellerin iş oluşturma, ekonomiyi iyileştirme ve büyütme manasına geldiğine atıf yapılıyor.

Gelişmeye rağmen, artık tüketimin ve üretimin mevcut modelleri üzerine temel edilmiş küresel ekonomi çoğu ekosistemler üzerine ve kritik hayat destek sistemleri üzerine ağır yükler getirmiş olduğu açıkça görülebilir bir hale dönüşmüş.

Bu tehlikeli durum dünya ekonomilerini daha temiz büyümeye doğru yönlendiriyor. Küresel çaba düşük karbonlu, sürdürülebilir ekonominin üreteceği yeni şirketler ve yeni başarı beklentisi içinde bulunuyor.

Bu çerçevede enerji etkinliği, karbon yakalama ve depolama, yenilenebilir enerji, yakıt pilleri, ulaşım teknolojisi, enerji depolama ve akıllı şebekeler dâhil temiz enerji teknolojilerini yaygınlaştırma hedef ve planlarında artış görülüyor.

Bu amaçla temiz teknoloji sektörünün hızlı büyümesi enerji sektörünün daha güçlü olmasına ve daha sürdürülebilir olmasına yardım edecek ve düşük karbonlu ekonomiye geçişte, gelecek nesiller için fırsatlar oluşturmaya destek olacağı beklentisi var.

Birçok yenilikçi inisiyatifler özelikle tarım ve sanayide çiftlik kalıntılarını ve atıklarını yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüştürmek bu kapsamda yer alıyor. Fosil yakıtları temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla değiştirmek için çalışmalar yapılıyor...

Mevcut ekonomik faaliyet yaklaşımı büyümeyi sürdürmek için kapasite açısından sınırlı kaldığı gibi muhtemelen daha büyük ekonomik zafiyete yol açacağı tahmin ediliyor.

Bunun yerine insanları, gezegeni ve adil politika oluşturmayı merkezine alan sürdürülebilir gelişme yaklaşımına ihtiyaç duyuluyor.

Bir ekonomi ve işletme faaliyetinde hedefler belirlenirken ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlara eşit ağırlık vermeyi sağlayacak büyümeyi yeniden yönetmeye yol açacak olan yeşil bir ekonomiye doğru geçiş kaçınılmaz görülüyor...