15 Aralık 2020 Salı

Yeşil işler için yetenekler (Yeşil Ekonomi 36)

 

Yeşil dönüşüm ekonomideki faaliyetleri düşük enerji verimliliği ve yüksek CO2 emisyonlu üretimden daha verimli ve az kirletici olanlara doğru dönüştürüyor.

Çoğu için yeşil bir ekonomi fikri yüksek beklentiler taşıyor.

Beklenti sadece iklim değişikliğinin hızını ve çevresel bozulmayı yavaşlatmayla kalmayıp, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerde kapsamlı yeşil büyümeyi artırarak daha iyi ve daha çok iş potansiyeli oluşturup, böylece işsizlik ve yoksullukla mücadele hedefleniyor.

Uzun bir dönemde yeşil ekonomiye geçişin doğrudan ve dolaylı olarak dev bir potansiyele sahip olduğu gözleniyor.

Yetenekleri yükseltmek bu görevi başarmak için önemli bir role sahip.

Yeşil işler elverişli ücretleri ve güvenli çalışma şartlarını ve temel sosyal şartları sağlaması için, diyalog bu sürecin bir parçası olarak görülüyor.

Yeşil işler aynı zamanda ekonomik iyileşme, kapsamlı büyüme ve uzun dönem sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez ögesini oluşturuyor.

Birçok araştırma yaygın yetenek sıkıntısı nedeniyle yeşil sanayilerin büyük miktarda iş oluşturma potansiyelini yerine getirmeyeceğini hatırlatıyor.

Yeşil işlerin iyi işler, uygun ücretler, güvenli çalışma şartları, iş güvenliği, makul kariyer beklentileri ve işçi hakları gibi saygın çalışmayı gerektirdiği önemine dikkat çekiliyor.

Bu tanıma göre, yeşil iş herhangi bir işletmenin çalışanların güvenlik ve sağlığını yönetme prensibine bağlı kalarak saygın çalışmanın göstergelerine temel oluşturuyor.

Yeşil işlerin tanımında saygın çalışma kavramının gelişmesini sağlamak ve istihdam boyutuna vurgu yaparak, ILO Saygın Çalışmayı, ‘Güvenli Çalışma’ şeklinde niteliyor.

Bu nedenle çalışanların sağlığını ve güvenliğini koruma ve çevrenin korunması sürdürülebilir gelişmeye doğal olarak kapsamlı bir yaklaşım sağlayacak şekilde bağlantılı olmasını gerektiriyor.

Güvenli ve sağlıklı bir çalışma çevresi ve genel çevrenin korunması madalyonun iki tarafı gibi düşünülüyor.

Genel çevrede çalışma yerinin aksi etkilerini azaltacak tedbirler aynı zamanda yöresel toplulukları koruyabilecek.

Aynı şekilde üretim süreçlerinin çevresel etkisiyle ilgili tedbirler, işbirliği, çalışanların sağlığını göz önüne almayı gerektiriyor.

İstihdam güvenliği ve sağlık tedbirlerinin uygulanması yeşil işletmelere ve ekonomiye büyük bir katkı sağlayacak.

Yeşil bir ekonomiye geçiş doğru yeteneklere sahip olmaya önemli ölçüde bağlı bulunuyor. Yeşil ekonomiye dönüş, çalışanlar piyasasında değişim hızını ve yetenek ihtiyacını artırıyor.

Sürdürülebilir gelişmenin artan önemi ve düşük karbonlu ekonomiye geçiş iş piyasalarında ve yetenek ihtiyaçlarındaki değişimin hızını artırıyor.

Sürdürülebilir gelişmeye bağlı olarak artmakta olan önem ve düşük karbonlu üretim faaliyetlerine yöneliş iş piyasalarında ve yetenek ihtiyaçlarındaki değişimin hızını artırıyor.

İstihdam oluşturmak için yeşil üretime doğru yönelmekte olan ekonomiler, büyük potansiyele sahip olarak, ekonomik krizden iyileşmeye teşebbüs edecek ülkeler aynı zamanda mevcut işlerin dönüşüm ve yapısal değişimiyle yüzleşiyorlar.