26 Aralık 2020 Cumartesi

Askıda bayat yerine taze ekmek (Yeşil Ekonomi 44)

 

İsrafa giden temel gıda maddelerinden biri de ekmek.

Maalesef ekmek israfı artık vahim bir duruma ulaşmış bulunuyor. Bu nimet sıradan bir çöp muamelesi görmeye başladı.

Bu savurgan alışkanlığın giderilmesi için sorumluluk sadece son tüketiciyle bitmiyor, aynı zamanda bu işle ilgili olan bütün kesimlere görev düşüyor. Bu gidişat ekmek üretim konusunda da gerekli düzenlemelerin yapılmasını gerektirebilir. İsrafı önlemek için ekmek üretiminde yeni bir standarda ihtiyaç duyulabilir. Dünya gıda üretiminde her geçen gün daha da kritik bir döneme giriyor. Bu bakımdan konu üzerinde gerekli araştırma ve inceleme yapılarak, ekmek israfının önlenmesi, mümkün olduğu kadar en az seviyeye düşürülmesi için bir çalışma yapılabilir.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonunun (TESK) açıklamasına göre, ülkemizde 300 gram üzerinde yaklaşık 85 milyon ekmek üretiliyor. Tüketim ise 79 milyon civarında gerçekleşiyor. Geriye kalan ise çöpe gidiyor…

Kızılay’ın yaptığı açıklamaya göre ise, “her yıl ülkemizde 500 bin ton ekmek çöpe atılıyor, bu parayla her yıl 80 devlet hastanesi yapılabilir.”

Dünyada bir milyar civarında insan yeterli beslenemez ve açlık çekerken, maalesef ülkemizde başta ekmek olmak üzere gıda maddeleri israfı önemli bir kalem tutuyor.

Sokaklardan geçerken bir yerlere asılmış veya bırakılmış bayat ekmek torbaları, dilimleri giderek artan bir eğilimi gösterirken, bu manzarayı görmek artık sıradan bir vaka haline geldi.

Bu duruma sebep olanlar ve sorumsuz davrananlara karşı dünya çapında bir milyar insanın açlıkla mücadele ettiğini hatırlatmak gerekiyor.

Aynı şekilde yaş sebze ve meyvelerin de bir kısmı sofraya gelinceye kadar israfa maruz kalıyor. Tarlada israfın büyük boyutlara ulaştığı, sebze ve meyvenin dörtte biri tüketilmeden yok oluyor.

Meyve ve sebzeler hasat sırasında %4-12, taşıma sırasında %2-8, pazara hazırlık evresinde %5-15, depolamada %3-10 civarında israfa uğruyor. İsraf edilen bu gıda maddeleriyle Suriye’nin tamamı doyar. Bu miktarın karşılığında Türkiye’de 60 hastane, 120 okul yapılacağı tahmin ediliyor…

Askıda ekmek kampanyaları yapılan yerler var, ekmek israfı yapanların ve bayat ekmekleri askıya asmaları yerine, askıda taze ekme alışkanlığını kazanmaları çok daha faydalı olacak. Böylece çöpe giden ekmek hayra gitmiş olacak.