22 Aralık 2020 Salı

Geri dönüşüm sanayi(Yeşil Ekonomi 42)

 

Şehirleşmede önümüzde yıllarda meydana gelecek büyüme nedeniyle geri dönüşüme gidecek atık miktarı da buna paralel olarak giderek artış gösterecek.

Küresel olarak yasal olmayan istihdamda atık toplayıcıların çoğunluğu kadın ve çocuk çalışanlardan oluşuyor.

Yeni bir sektör olarak ortaya çıkması bir takım düzenleme ve çalışmaları beraberinde getiriyor.

Atık toplayıcının tanımı şöyle yapılıyor; bir kamu ve özel sektör tarafından istihdam edilen kişinin konut, ticari, endüstriyel veya diğer alanlardaki atıkları bertaraf etmek için toplanması, ileri bir işlemeye tabi tutmak ve yeniden işlenebilir ve çöpü ayırmak şeklinde tarif ediliyor.

Bir dizi otomatik fonksiyonlara sahip özellikli atık toplama araçları, toplama ve nakliye zamanını azaltmada ve patlamadan koruma için konuşlanan araçların devreye alınması gerek bu sektörde çalışanlar için ve gerekse söz konusu işin daha uygun bir şekilde yerine getirilmesi yönünde kayda değer bir avantaj sağlayacak.

İşin yapısı gereği tehlikeli ve zararlı olan atık toplama faaliyeti yasal olarak da bütün yönleriyle gözden geçirilmeyi gerektiriyor.

Bu hususta mevcut kanuni düzenleme ve yönetmeliklerin ihtiyacı karşılamadığı durumda yeniden günümüz şartlarına uygun hale getirilmesini gerektirebilir.

Yapılacak yeni düzenlemeler konuyu bir bütün olarak ele alıp ve bütün yönleriyle değerlendirerek ve konuyla irtibatlı sektörlerin koordineli bir çalışması ile meseleye daha uygun bir çözüm yolu bulup, bu çalışma alanı daha verimli hale getirilebilir.

Her kesimin üzerine düşeni en uygun şekilde yapmasını sağlayacak bir sosyal ve insani sorumluluk görevinin yerine getirilmesi için bir çerçeve oluşturulabilir.

Çöplerin özelliklerine göre sınıflandırılması, ayrıştırma işlemine tabi tutulması daha sağlıklı bir çalışma ortamı sağlarken, geri dönüşümlü olan atıkların değerlendirilmesinde ve ekonomiye kazandırılmasında daha yüksek bir katma değer sağlayabilir.

Aynı zamanda bu alanda çalışanların işlerini sağlıklı ve günümüz şartlarına uygun bir şekilde yürütmeleri için toplama işinin bu işe elverişli olarak tasarlanmış motorlu vasıtalarla yapılmasını sağlayacak bir çalışma yapılabilir.

Bu amaca yönelik tasarlanacak yeni araçların üretimi bir taraftan otomotiv sanayine ek bir üretim alanı oluştururken, aynı zamanda geri dönüşüm çalışanlarının daha uygun ve daha güvenli bir ortamda çalışmaları sağlanmış olacak.

İlgili araçların bu amaca göre donanımlı olmasını sağlamak ve gerekirse bir fon oluşturarak bu alanda çalışanların ihtiyacını karşılamak için kullandırılabilir.

Bu alanda çalışanların modern geri dönüşüm sistemine entegrasyonu önemli ekonomik, sosyal ve çevresel avantajlar oluştururken toplum huzur, güven ve saygınlığının artmasına katkı sağlayacak.