21 Aralık 2020 Pazartesi

Yeşil ekonominin neferleri (Yeşil Ekonomi 41)

 

Şehirleşme ve ambalajlı üretim çeşitleri giderek artarken ve bunun neticesi olarak yeni bir iş alanı meydana gelmiş oluyor.

Artan şehirleşme ve buna paralel olarak çeşitlenen ve çoğalan ambalajlı üretim nedeniyle geri dönüşüm önemli bir sektör ve bir iş kolu haline geldi.

Sektör giderek ekonomide ve iş piyasasında önemli bir yer ediniyor.

Bu nedenle maişetini bu işten temin eden bir kesim oluştu.

Çöpe giden ne varsa elden geçirilip geri dönüşüm sektöründe kullanılacak malzemeleri toplayarak bunların yeniden ekonomiye kazandırılmasını sağlayan atık toplayıcıları bu alandaki işgücünün fedakâr kesimini teşkil ediyorlar.

Bu alanda yaptıkları fedakarane faaliyetle atık toplayıcılarını yeşil ekonominin neferleri olarak tanımlamak mümkün.

Atık toplayıcılar geri dönüşüm özellikli atıkları toplayıp ülke ekonomisine katkı sağladıkları gibi, ekonominin yeşillenmesine, çevre temizliğine ve istihdama da katkıda bulunuyorlar.

Geri dönüşüm sektörü yeşil ekonominin temel sektörlerinden biri.

Bu nedenle yeşil ekonominin neferleri olan atık toplayıcıların çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve insan onuruna yakışır bir yapıya kavuşturulmasını destekleyecek projeler geliştirilmeli.

Toplumsal sorumluluk yönüyle bu husus, özel sektör ve kamu sektörü başta olmak üzere ilgili bütün kesimleri yakından ilgilendiren bir husus.

Bu işçilerin kurumsal bir yapıya, sosyal güvenliğe kavuşması yanında, bunların modern geri dönüşüm sistemine entegrasyonunu sağlamak önemli ekonomik, sosyal ve çevresel avantajlar oluşturacak.

Çöpten atık toplayıcıların çalışma şartlarını saygın ve insan onuruna yakışır bir yapıya kavuşturmak, aynı zamanda bu insanlara duyulan saygının göstergesi olurken daha verimli ve güvenli bir çalışma ortamı da sağlanmış olacak.

Bu yaklaşım insani ve sosyal sorumluluk görevinin yerine getirilmesinin yanında aynı zamanda kalkınmış, modern, insan ve çevre hakkına duyulan saygının da bir göstergesini oluşturuyor.