14 Aralık 2020 Pazartesi

YEŞİL İŞ (Yeşil Ekonomi 35)

 


İklim ve çevre bozulması yeryüzündeki ekonomik faaliyetlerin birçoğunun sürdürülebilirliğini tehlikeye atıyor.

Böylece yeşil ekonominin önemli sosyoekonomik hedeflerinden biri olan istihdam açığını kapatma ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Sürdürülebilir gelişmenin artan önemi ve düşük karbon ekonomisine yöneliş aynı zamanda iş piyasalarında ve yetenek ihtiyaçlarındaki değişimi gerektiriyor.

Yeşil iş işletmelerin ve ekonomi sektörünün çevresel etkilerini azaltıp sürdürülebilir seviyelere ulaştırmak şeklinde tanımlanıyor.

Bu tanıma göre saygın bir iş kriterini karşılamak; uygun ücret, güvenli şartlar, işçi hakları, sosyal diyalog ve sosyal korumaya ilaveten, çevre kalitesinin iyileştirilmesi veya korunmasına katkı sağlayacak tarım, sanayi, hizmet ve yönetimdeki işleri kapsıyor.

Uluslararası çalışma örgütünün (ILO) tarifine göre sosyal diyalog;

Ekonomik ve sosyal politikayla ilgili ortak fayda konuları üzerinde hükumet temsilcileri, işveren ve işçi temsilcileri arasında fikir alışverişi veya danışma ve görüşmenin bütün tiplerini kapsıyor.

ILO raporuna göre dünya nüfusunun %70’den fazlası sosyal korumadan yoksun bulunuyor.

 Sosyal koruma;

İnsanların risklere maruz kalmasını azaltmak, verimli çalışma piyasalarını geliştirmek ve işsizlik, dışlanma, hastalık, sakatlık ve yaşlılık gibi ekonomik ve sosyal riskleri yönetecek kapasitelerin artırılmasıyla yoksulluğu ve kırılganlığı azaltacak programlar ve politikalardan oluşuyor.

Küresel ekonomik krizden kurtulmak için ekonomiler yeşil üretime doğru yönelerek yeni iş oluşturma potansiyeline sahipler.

Bu oluşum da yapısal değişim ve mevcut işletmelerin dönüşümü ile etkin bir şeklide uzlaşmaya bağlı görülüyor.

2008’de Uluslararası Çalışma Teşkilatı (ILO), Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Uluslararası İşverenler Organizasyonu (IOE) ve Uluslararası Ticaret Birliği Konfederasyonu (ITUC) birlikte hükumetlere ve sosyal ortaklara yardım ederek çevreyi düzenlemek, istihdam hedefleri ve politikaları ile bu potansiyeli saygın işi realiteye çevirmeye yardım etmek için Yeşil İşler İnisiyatifini başlattılar.

Yeteneklerin gelişmesi bu iş potansiyelini açığa çıkaracak temel unsurlardan biri olarak görülüyor.

İlgili ve kaliteli yeteneklerin zamanında temini verimliliği, istihdam büyümesini ve kalkınmayı artıracak başarılı dönüşümler için zorunlu görülüyor.

Her ülke çalışmasında yeşil bir ekonomiye dönüşümün yürütücülerini tanımlayarak, fiziki çevrenin kendisindeki değişiklikler, hükumet düzenlemeleriyle yapılan değişikliler, daha etkin teknolojiler ve tüketici talebindeki değişiklikleri esas alıyor.

Sonra iş kayıpları ve iş artış alanlarını tanımlayarak bu değişikliklerin istihdam üzerindeki etkisini değerlendiriyor.