16 Aralık 2020 Çarşamba

İstihdam oluşturmada büyük potansiyel (Yeşil Ekonomi 37)


 Ekonomiler, istihdam oluşturmada daha büyük potansiyele sahip olan yeşil ekonomiye doğru yönelerek söz konusu ülkeler bir yandan ekonomik krizden çıkma teşebbüsünde bulunurken, bir yandan da yapısal değişimle ve mevcut işlerin dönüşümü ile karşılaşmaktalar.

Bu kapsamda zamanında ilgili ve iyi kaliteli yeteneklerin arzı verimlilik, istihdam büyümesi ve kalkınmayı garanti ederek başarılı bir geçişe ortam hazırlamış olacak.

Ülkelerin tecrübelerinin gösterdiği bir analize göre, beceri yetersizliği bazı yeni işler açısından ve istihdamın büyük kısmının yetenek profilini değiştirmesi açısından yeşil ekonomiye geçişi sınırlandırıyor.

Yüksek emisyonlu sanayilerde iş kaybı riskinde olanlara yeni beceriler kazandırmak için fırsatlar sağlama ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Ülkelerin tecrübeleri bu ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacak eğitime adapte olmada farklılık gösteriyor.

Bazı ülkeler proaktif olarak beklentide olmak ve öne çıkan yetenek ihtiyaçlarını ele almak için yenilikçi stratejiler ve politikalar geliştiriyor.

Bir kısım ülkeler ise mevcut mekanizmaları ve sistemleri çok daha özel bir temel üzerine kuruyor.

Politikalar iş piyasasına girmekte olan genç insanları donatmak üzerine odaklanırken, eski çalışanlar ise sahip oldukları kariyerleriyle yeni teknolojilere adapte olabilecek gerekli yetenekleri öğrenebilecek kapasiteleriyle, yeni çevresel düzenlemeleri karşılayacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor.

Kaynaklara göre bu çerçevede ülke çabaları artan bir şekilde çekirdek yetenekler üzerine odaklanmayı artırarak çalışanları değişen teknolojilere adapte etme imkânını sağlamak ve aynı zamanda matematik, mühendislik, teknolojiler ve bilimde yetenekleri yükseltmeye odaklanıyor.

İlgili ve iyi kaliteli yeteneklerin zamanında arzı; verimlilik, istihdam büyümesi ve gelişmeyi garanti edecek başarılı bir geçiş için kaçınılmaz görülüyor.