13 Aralık 2020 Pazar

Yeşil binalarla tabii kaynakların korunması ve tasarruf (Yeşil Ekonomi 34)


 Yeşil bina kavramı kaynakların akıllıca kullanılarak yüksek kaliteli, daha sağlıklı, ve daha enerji verimli evler ve ticari binalar inşa edilme metodu şeklinde tarif ediliyor. Yeşil binalardan maksat binayı oluşturan bölümlerin kaynak muhafazasını dikkate alması; yüksek kaliteli inşaat ve düşük çevre etkisine sahip olması.

Gerek konutlar ve gerekse işyerleri ve insan topluluklarının bulunduğu alanların yeşil ekonominin gereklerini karşılayacak nitelikte planlanıp buna göre bir değişim ve dönüşüm sürecine yönelmesiyle hayati önem taşıyan tabii kaynakların korunması ve gelecek nesillere taşınmasında önemli rol üstleneceği hedefleniyor.

Konutlar ve diğer toplu kullanım amaçlı binalar için enerji konusu ise bir diğer temel girdi oluyor.

Dünya elektriğinin %40’ı binaların soğutma, aydınlatma ve havalandırmasında kullanılıyor. (IMF)

Özellikle ülkemiz için cari açığın en büyük kalemlerinden birini oluşturan enerji sarfiyatının mevcut ve geliştirilecek teknolojilerle yeşil bina teknolojisiyle en düşük seviyeye düşürülmesi hedefleniyor.

Aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarının üretim ve kullanım oranının artması da yeşil bina tekniğine büyük oranda katkı sağlamış olacak.

Enerji verimli ısı sistemleri, yenilenebilir enerji kaynakları ve yalıtım teknolojisi gibi teknoloji kullanan yüksek performanslı binaların geleneksel uygulamalara göre enerji maliyetini en az yüzde 80 düşüreceği umuluyor.

Günümüzde yeşil bir yapı veya konut geliştirme şimdiye kadar olandan daha fazla enerji verimliliğine sahip bina yapımı üzerine odaklanıyor.

Bu da mümkün olduğu kadar çok yalıtkan kullanılmasıyla ile meydana geliyor. Böylece yatırımlarda her yıl %20’ye kadar geri dönüş sağlanabileceği bekleniyor.

Enerji ve kaynak yönünden verimli binalar sera gazını ve kaynak kullanımını azaltacak büyük bir potansiyele sahip.

Yeşil bir takımın oluşturulmasıyla kurumlar için uygun çevresel inisiyatifleri oluşturacağı öneriliyor. Üyeler kurumun ayakizini hafifletecek yeni yollar aramak için sorumluluk üstlenecek.

Bir binayı yeşil yapacak özellikler şu şekilde sıralanıyor:

·         Enerji, su ve diğer kaynakları verimli kullanmak

·         Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kullanmak

·         Kirlilik ve atık azaltma, yeniden kullanma ve geri dönüşüm tedbirleri almak

·         İç mekan çevresi içi iyi hava kalitesi

·         Zehirli olmayan, etik ve sürdürülebilir malzeme kullanımı

·         Tasarım, inşaat ve kullanımda çevreyi dikkate almak

·         Tasarım, inşa ve kullanımda ev sakinlerinin hayat kalitesini göz önünde bulundurmak

Değişen bir çevreye adaptasyonu mümkün kılan bir tasarım oluşturmak.