19 Aralık 2020 Cumartesi

GERİ DÖNÜŞÜM VE ATIK YÖNETİMİ (Yeşil Ekonomi 39)


Yeşil ekonomi için kayda değer bir potansiyel oluşturan sektörlerden biri de geri dönüşüm sektörü. Geri dönüşüm sürdürülebilir çevre için yararlı bir faaliyet olarak kabul ediliyor.

Geri dönüşüm kullanılan ve atılan malzemelerin işlenerek, tekrar yeni ürünlerin üretilmesinde kullanmak amacıyla yapılan işlemlerden oluşuyor.

Geri dönüşüm bu özelliğe sahip kullanılmış malzemelerin yeni ürünlere dönüştürülme sürecini kapsıyor.

Böylece potansiyel olarak faydalı olan malzemelerin israfının önlenmesi hedeflenirken, aynı zamanda bu malzemeler tekrar ekonomiye kazandırılmış oluyor.

Bu faaliyet neticesinde, geri dönüşümle ham madde ve kaynaklar daha az sömürülüyor.

Geri dönüşüm enerji etkinliği, israftan kaçınmak, zararlı atığın güvenli işlenmesi ve değerli malzemelerin iyileşmesi açısından kritik bir öneme sahip.

Geri dönüşüm oranlarının gelişmesi ile istihdamın önemli bir şekilde yükselebileceği ve bu alanda büyük bir potansiyelin var olduğu gözleniyor.

Bu vesileyle sosyal muhtevayı geliştirip formal hale getirerek yoksulluğun azaltılması hedefleniyor.

Geri dönüşüm işlemiyle yeni ham maddelerin tüketimini azaltmak, enerji kullanımını azaltmak, hava kirliliğini azaltmak ve su kirliliğini azaltmak gibi faaliyetler geri dönüşümün faydalı yönlerini oluşturuyor.

Geri dönüşüm modern atık azaltmanın temel bir bileşeni olarak görülüyor.

Geri dönüşebilir maddeler çok çeşitli olup cam, kağıt, metal, plastik, tekstil ve elektronik atıkları kapsıyor.

Bahçe ve gıda atıkları gibi biyolojik parçalanabilir atıklar ve kompost da geri dönüşüm malzemeleri olarak kabul ediliyor.

Özellikle tarım ürünleri üretim potansiyeli yüksek olan bizim gibi ülkelerde bu oranın daha da yüksek olduğu gözleniyor.

Geri dönüşüm için ağrılıklı olarak kâğıt, orman ürünleri, plastik türleri, cam ve alüminyumdan oluşurken, giderek artan elektronik gibi malzemeler de geri dönüşümün yeni bir dalını oluşturuyor.

Geri dönüşümlü malzemelerden bir şeyler yapmak yeni malzemelerden aynı objeyi yapmaya nazaran daha az enerji kullanımını gerektiriyor.

Bu vesileyle yeryüzü tabii kaynakları daha az tüketilmiş olacak...

Teknolojik imkânların sunduğu avantajların yanında, dezavantajları da bulunuyor.

Günlük hayatımızda çok sayıda tek kullanımlık malzemeler var.

Kullan at teknolojisi çok çeşitli ve fazla sayıda olduğu gibi bunların sağladığı kolaylıklar yanında çevreye ve tabii kaynaklara verdiği zararlar da çok fazla oluyor.