17 Aralık 2020 Perşembe

Karbon yoğunluklu sanayilerin iş kaybı (Yeşil Ekonomi 38)

 

Dünya nüfusunun yüzde 60’ını temsil eden 21 ülkenin bir çalışmasını kapsayan rapora göre; eğer gelişmekte olan ülkeler mevcut işlerin yapısal değişim ve dönüşümü ile etkin bir şekilde ilgilenirlerse, daha yeşil üretime doğru kaymakta olan ekonomiler istihdam üretimi için bir potansiyel yakalayabilecekler.  

Gelişmelerin gösterdiğine göre, daha yeşil bir işe dönüşümde birkaç yeni meslek ortaya çıkarken, mevcut mesleklerde kitlesel değişim meydana gelecek.

Yeşil büyümenin istihdam potansiyelini artırmak için becerilerin gelişmesinin kritik öneme sahip olduğu görülüyor.

Beceri profillerinde meydana gelen değişimler yeteneklerin bütün seviyelerinde ve bütün sektörlerde eğitim şartını yerine getirme hareketi ve iş piyasasında ilgili eğitim ihtiyaçlarını gerektiriyor.

Yeşil ekonominin istihdama net etkisinin pozitif olacağı tahmin edilirken, karbon yoğunluklu sanayilerin ise iş kaybedeceği bekleniyor.  

Eskiden yeniye doğru başarılı geçişler, daha yeşil sanayiler ve meslekler yeniden etkin eğitim ve becerilerin yükseltilmesini gerektiriyor.

Söz konusu rapor gelecekte beceri yetersizliğinden kaçınmak için ülkelerin iyi bilgilendirilmiş politik kararlar, sosyal diyalog ve bakanlar, işverenler ve eğitim sağlayıcıları arasında koordinasyona dayalı stratejilerin planlanmasını tavsiye ediyor.

Bu dönüşümle gelecek on yıllar milyonlarca yeni yeşil işlerin oluşumuyla sonuçlanacak, aynı zamanda iklim değişikliğini engelleyecek çabalar bekleniyor.

Bu değerlendirme Yeşil İşler önceliğinin bir parçası olarak yapılıyor.

Araştırmaların işaret ettiğine göre, beceri yetersizliği bu dönüşümde engel olarak görülüyor. Bu durum ise birkaç yeni meslek hazırlamak ve mesleklerin daha geniş bir şekilde beceri profilini değiştirmek açısından kapsamlı bir yeşil ekonomiye geçişi sınırlıyor.

Araştırma aynı zamanda yüksek emisyonlu sanayilerde işlerini kaybetmek riskinde olanların yeni beceriler kazanmaları adına fırsatlar sağlama ihtiyacını gösteriyor.