27 Aralık 2020 Pazar

Üretim ve tüketimin her dalında israfı önleme (Yeşil Ekonomi 45)

 

İsraf sadece ekmek ve gıda maddelerinde değil, üretim ve tüketime konu olan diğer alanlarda, bütün sektörlerde de meydana gelebiliyor. Zaman israfı, kaynak ve enerji israfı gibi…

Aydınlatmada enerji tasarrufu yapmak için normal ampulleri kompakt floresan ampullerle değiştirmek öneriliyor. Araştırmalar floresan ampullerin %70 daha az enerji harcadığına işaret ederken, on kat daha uzun süre kullanım ömrü sağlıyor.

LED aydınlatma ortalama %75 daha az enerji ve 35 - 50 kat daha uzun süre dayanıyor.

Özellikle toplulukların bulunduğu alanlarında kullanılması öneriliyor.

Uzmanlar elektronik cihazların, bilgisayarların, yazıcıların kapalı oldukları zaman bile enerji harcadıklarını hatırlatıyor. 

ABD Çevre Koruma Kurumu elektronik cihazları çalışmadığı zaman kapatılmasının yıllık olarak cihaz başına 50-150 dolarlık bir tasarrufa neden olacağını tahmin ediyor.

Şartlar uygun olduğunda dizüstüne dönüş yaparak masaüstü bilgisayarlarla mukayese edildiğinde ortalama %80 daha az enerji kullanımı sağlamış oluyor.

Tabii ışık kullanarak tasarruf yapmak ve binaların projelendirilmesi ve konumunun bu esas göz önünde bulundurularak yapılması öneriliyor. Eğer uygunsa, çalışma alanlarının ışığı pencereden alacak şekilde düzenlenmesi tavsiye ediliyor.

Ve bütün ihtiyaçların satın alma planlarının yeşil seçeneklerin göz önünde bulundurularak yapılması öneriliyor…

Geri dönüşümlü kırtasiye veya küçük ya da ambalajı olmayan ürünler çevreye daha az zarar veriyor.

Tek kullanımlık bardaklar, tabaklar yerine yıkanabilen ve tekrar kullanabilecek türden olanlar tavsiye ediliyor.

Bitki esaslı, bakterilerle ayrışabilen bulaşık deterjanı; kâğıt havlular yerine kumaş kurulama havluları veya enerji tasarrufu yapan el kurulama ürünlerini tercih etmek yeşil yönetim anlayışının kapsam ve tavsiyesi içinde yer alıyor.

Uygun olan her yerde enerji tasarrufu yapmak ve binaların çevresine ağaç dikerek çalışma çevresinin görünümünü iyileştirirken yaz sıcaklarında klima masraflarının %35’e kadar azalmasını sağlamış olacak.

Ağaçlar aynı zamanda soğuk kış rüzgârlarını engellemeye yardım ediyor. Böylece kış ısınma masrafları %30’a kadar azaltılabilecek.

Trafikte zaman kaybetmeyi engelleyen tedbirler almak yakıt tasarrufu sağlarken, aynı zamanda karbon emisyonlarını önlemiş olacak.

Elbette yüze yüze toplantıların yeni bir müşteri ile ilişki kurmak için önemi göz ardı edilmezken, günümüz iletişim teknolojilerin ikincil bir etkiye sahip olmaksızın kurumlar için iş seyahatlerine sınır getirdiği, böylece günümüz iletişim teknolojilerini kullanmak çeşitli açılardan tasarruf sağlamış olacak.

Kurumlar artık yeşil takımlar, ekipler oluşturarak yeşil yönetim ve çalışma anlayışını geliştirecek.

Dünyanın çevre açısından geldiği durum, üretilen ürünlerin giderek yeşil kavramı ile uyumlu olmasını gerektiriyor. Üreticiler ve tüketiciler bu kavramla özdeşleşen ürünlere yönelerek, bu ürünleri üretip ve bu ürünleri tüketicilere sunmanın çalışma ve gayreti içinde olacak bir döneme giriliyor.