7 Aralık 2013 Cumartesi

BM’nin adaletsiz yaklaşımı


 

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Orta Afrika Cumhuriyetinde Müslüman grupla hükümet askerleri arasında devam eden çatışmayı önlemek için Fransız askerlerini olaya müdahale etmesi amacıyla oybirliği ile karar aldı.

Daha önce de Mali’de aynı sebeple meydana gelen olayları yatıştırmak amacıyla Güvenlik Konseyi Fransız askerlerini görevlendirmişti.

Aslında her iki karar da yerinde alınmıştı.

Aksi halde haksız yere çok sayıda insan hem canından ve hem de yerlerinden olarak göçmen konumuna düşecekti.

Tamamen insani amaçlar gözetilerek kararlar alınmış.

Orta Afrika Cumhuriyetinde 2,3 milyon insani yardıma muhtaç, 400 binin üzerinde insan yerlerinden edilmiş, 100 bin kişi çatışmalarda hayatını yitirmiş…

Orta Afrika Cumhuriyeti için alınan acil hareket kararının şiddeti önlemek adına gerekli olduğu; beklenilmesi halinde mevcutlara ilaveten daha çok insan hayatını kaybedecek ve daha çok sayıda insan göçmen konumuna düşecekti.

Kararda bir başka gerekçe ise hukukun üstünlüğünü tesis etmek ve ülkede güvenliği sağlamak amacını taşıyor.

BM Güvenlik Konseyi makul gerekçeler ileri sürerek Orta Afrika Cumhuriyetine Fransız askerlerinin müdahalesini kararlaştırdı.

Güvenlik Konseyinin aldığı bu olumlu kararlar insanlık adına memnuniyet verici.

Ancak çatışmalar Müslüman ve Hıristiyanlar arasında olunca hemen karar alınabiliyor algısını öne çıkarıyor!

Fakat bu çatışmalar Müslümanlar arasında olunca bir türlü böyle bir insani karara yaklaşmak istenilmiyor.

İşte en basit örneği Suriye!…

Suriye’de üç yıldır yaşanan mezalim neticesinde nerdeyse ülkenin tamamı harabeye dönmüş, 7-8 milyon insan yerinden yurdundan edilmiş, birkaç milyonu komşu ülkelere sığınarak göçmen durumuna düşmüş, 150 bine yakın insan hayatını yitirmiş.
Ülkede kalanlar çok zor şartlarda hayatta kalmaya çalışıyorlar. Bu insanlık dışı olayları yerinde tespit eden BM’nin görevlileri söylüyor ve onlar da zaman zaman bu vahşetin durdurulması için acil karar alınmasını dünya kamuoyuna duyuruyor.

İnsani gerekçeler öne sürülerek Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti için alınan kararların benzeri neden Suriye için alınmadığı ise hem insanlık adına ve hem de BM Güvenlik Konseyi adına esef ve endişe verici bir durum.

Bu durumda BM Güvenlik Konseyi aldığı kararlarda kuruluş amaçlarını göz ardı ederek almış olduğunun işaretini veriyor.

Eğer mesele insani gerekçe ise bu kararın Suriye için ve geçmişte yine başka yerlerde insanlık dramının yaşandığı yerlerde bu tür kararlar alamamasının arkasındaki düşüncenin, kararların tarafsız ve temel haklar gözetilerek değil de, taraf tutarak alındığı algısını öne çıkarıyor.

Bu da Güvenlik Konseyinin adil davranmadığının açık bir delili oluyor.

Dünya Kamuoyunun ve küresel sivil toplum örgütlerinin bu yanlı tutumu kınaması gerekiyor ve bu büyük yanlışlığı telafi edecek bir karar almaya zorlaması gerekiyor.