17 Mayıs 2015 Pazar

Mursi'nin idam kararı ne anlatmak istiyor?


 

Darbeyle görevinden alınan demokratik yolla seçilmiş Mısır’ın ilk devlet başkanının idama mahkûm edilmesi hangi manaya geliyor.

Bu idam kararı ne anlatmak istiyor!

Kimlere ders olsun diye bu karar alındı.

Bunu nasıl yorumlamak gerekir?

Bu nedenle Mursi’nin idama mahkûm edilmesini birkaç yönden ele almak gerekiyor.

Birincisi bu kararın verdiği mesaj batının sözde demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, fikir hürriyeti, millet iradesi gibi söylemlerinde samimi olmadığının en bariz göstergesi olmasıdır.

İkinci mesaj ise İslam ülkelerinde demokratik yolla seçilmiş ve batı emperyalizmin iradesinde olmayan bir lidere, bir yönetime izin verilmeyeceğinin göstergesidir.

Bu idam kararının en önemli tarafı ise “ey İslam ülkelerinin liderleri eğer size oy veren milletinizin iradesine değil de, biz emperyalistlerin iradesine saygı duymazsanız sizin de sonunuz böyle olur” demek istiyorlar.

Çünkü haksız yere demokratik yolla seçilmiş bir devlet başkanının alaşağı edilmesi, bu yetmezmiş gibi idama mahkûm edilmesinin başka anlamı olamaz.

Emperyalist batı zihniyeti demokrasiyi İslam ülkelerine çok görmektedir.

Halk iradesiyle seçilmiş lider ve yönetimlere karşı alerji duymaktadırlar.

Böylece çağdaş demokratik yönetim şekline karşı olduklarını ve bu yönetim şeklinin sahip olduğu değerler manzumesine sadakatlerinde samimi olmadıklarını ilan etmiş oluyorlar.

Aynı zamanda bu evrensel değerleri istismar ediyorlar...

Mursi’nin tutuklanma gerekçesi ise göreve geldikten sonra aleyhinde gösteri yapanları tutuklatıp işkence yaptırması şeklinde açıklanıyor!

Ancak darbeyle iş başına gelen mevcut yönetim ise haksız bir şekilde görevinden alınan seçilmiş başkanın lehine gösteri yapan binlerce Mısırlıyı planlı bir şekilde katletmiştir.

Eğer uluslararası hukuk var ve işliyorsa batı emperyalizmin sahip çıktığı demokrasiyi savunan binlerce masum insanın ölümüne sebep olmuş mevcut yönetimin de tutuklanıp yargılanması gerekir.

Batı destekli bu karar aynı zamanda İslam ülkelerine karşı alınmış bir karardır.

Bu kararın değiştirilmesi ise bütün İslam ülkelerinin özellikle Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da bulunan İslam ülkelerinin yasal yollarla gösterecekleri demokratik tepkilerle olabilir.

Aksi takdirde bu tür olayların kendi başlarına da geleceğini göz ardı etmemelidirler!
Bu idam kararı Mısır mahkemesinin haklı, adil ve hukuki bir kararı değil, olsa olsa batı emperyalizmin kararıdır.