4 Kasım 2012 Pazar

On yıl önce on yıl sonra


 
 

On yıl önce Ak Parti 3 Kasım 2002 yılında seçimi kazanarak iktidara gelmişti.

O günden bugüne kısa bir değerlendirme yapıldığında ülkemizde çok şeylerin değiştiğine şahit oluyoruz.

Ülke kalkınmasının önünde aşılmaz bir kale gibi duran anlamsız tabuları ve statükocu anlayışı saf dışı bırakarak, Ak Parti hükümetlerinin bu süre zarfında sadece hizmet etmeyi kendine düstur ederek çalışmalarını sürdürdüğünü görüyoruz.

Geçen on yıllık süre içerisinde ülkenin kalkınması, gelişmesi ve büyümesi önceki yıllarda yapılanlarla kıyas kabul edilmeyecek bir oranda olduğuna şahit oluyoruz.

Yakın çevremiz ve dünyada yaşanan pek çok olumsuz gelişmelere rağmen, ülkemiz ekonomisinde olumlu gelişmeler oldu.

İçerdeki ve dışarıdaki kan içicilerin hain ve çirkin emellerine hizmet eden ve otomatik bir düğmeye bağlanan terör ise Ak Parti iktidarında kazınılan olumlu gelişmeleri engellemek ve ülkede huzur ve güveni bozmak ve özellikle de doğu ve güneydoğu bölgemizin kalkınmasını engellemek için yeniden sahneye konuldu!...

Bu on yıllık dönemde ülkemiz istikrar ve güvene kavuştu. Bu istikrar ve güvenin olumlu sonuçlarından biri de Türk parasını değerlenmesi ve para piyasalarının istikrarlı seyir izlemesi idi.

On yıl önce Merkez Bankası 4 kasım 2002 tarihli 1 ABD doları satış kuru 1,678 TL’den işlem görmüş.

On yıl sonra, 2 kasım 2012 itibariyle Merkez Bankası kaynaklarına göre 1 ABD doları döviz satış kuru 1,79 TL. Arada kayda değer bir farkın olmadığını görüyoruz.

Bu rakamlar istikrar ve güvenin hâkim olduğu bir yönetim becerisini gösteriyor.
 
On yıllık dönemde döviz kurunda meydana gelen çok küçük bir artış olması, Türk parasının değer kazandığının tescili oluyor. 

Döviz kurlarında çok önemli bir değişiklik olmamasına rağmen, ihracatta yaklaşık dört katlık bir artış olmuş.

Türkiye’nin 2002 yılı ihracatı 36 milyar dolardı.

Ekim ayı sonu itibariyle ihracat bu yılın ilk 10 ayında 124,8 milyar, 12 aylık dönem itibariyle 148,3 milyara ulaşmış. Buna göre yılsonu ihracat rakamının sene başında belirlenen rakam olan 150 milyar civarında olacağı öngörülüyor.

10 yılda ihracat artışı 4.1 kat olmuş.

Bu artış oranı gelecek 10 yılı için önemli bir referans olacak.

Gelecek 10 yıllık dönemde ihracat oranlarındaki yıllık artış oranı geçtiğimiz 10 yıldaki gibi bir seyir izlediği takdirde, 2023 yılı için hedeflenen rakam tutturulmuş olacak.