3 Ekim 2022 Pazartesi

Balık adedinden çok plastik (Yeşil Ekonomi 79)

 

Haziran 2017 yılında düzenlenen Okyanus Konferansına katılan liderler sonuç bildirgesinde deniz kirliliğinin bütün türleri için hızlandırılmış eylem çağrısında bulundu.

Eğer tedbir alınmazsa, okyanuslar bu gidişle 2050 yılına kadar balık adedinden çok plastik bulundurmuş olacak.

Sonuç bildirgesi, özellikle plastikler ve mikro-plastiklerin kullanımını azaltacak uzun dönem ve güçlü stratejiler ve atık azaltılması için pazar odaklı çözümleri teşvik etme çağrısında bulunuyor.

Okyanuslarla ilgili bir çalışmaya göre, insan faaliyetleri okyanusun en derin kısmını etkiliyor.

Plastik kirliliği okyanus ekosistemlerine en ciddi tehlikelerden biri olarak görülüyor. Dünya liderleri, bilim adamları ve topluluklar acil eylem ihtiyacını kabul ediyor. Ancak plastiğin kirlilik etkilerinin iyi anlaşılmadığına dair kanaat var.

Yapılan 5010 dalıştan elde edilen bilgiye göre plastik, metal, kauçuk ve balıkçılık donanımı, 3000’den fazla insan yapımı enkaz açığa çıkarıldı. Bulunan enkazın üçte biri makroplastik, bunun %89’u tek kullanımlı ürünler, kullan at türü olanlar. 6000 metreden daha aşağı olan alanlarda çöküntülerin yarıdan fazlası plastik, hemen hemen hepsi tek kullanımlık olanlar.

https://www.unenvironment.org/news-and-stories/story/single-use-plastic-has-reached-worlds-deepest-ocean-trench

Deniz koruma alanları ve diğer alan esaslı yönetim için destek ifadesinde bulunularak, iklim değişikliğinin zararlı etkilerini ele almak ve okyanus asitleşmesi, deniz seviyesi yükselmesi ve daha yüksek sıcaklıklara karşı direnç artışına yönelik etkin tedbirlerle desteklenmesi benimseniyor.

Balıkçılık konusunda paydaşlara sürdürülebilir balıkçılığı artırma ve en kısa zamanda balık stoklarını onarım çağrısı yapılıyor; yasa dışı, düzensiz avlanmayı durdurmak, temel nedenlerini ele almak ve hesap verecekleri sorumlu tutmak ve kapasite inşasını güçlendirmek ve gelişmekte olan ülkelerde küçük ölçekli ve zanaat balıkçılarını güçlendirmek hedefleniyor.

Ayrıca Dünya Ticaret Örgütünde aşırı avlanmaya katkıda bulunan balıkçı sübvansiyonlarını yasaklamak için kararlı eyleme ihtiyaç duyulduğu, Birleşmiş Milletler Sistemi içinde okyanus konularında kurumlar arası koordinasyonu artırma çağrısı bulunuyor.

Bu kapsamda zararlı sübvansiyonları elimine ederek yeşil bir ekonomiye geçişle ve yeşil üretim ve işleme metotlarının kullanımıyla, balıkçılık kaynakları mevcut ve gelecek nesillerin menfaati için daha sürdürülebilir bir şekilde yönetiliyor olacak.

Daha iyi yönetim ve koruma tedbirleri, izleme, kontrol ve gözetim sistemleri dahil geliştirme ihtiyacının olduğu, deniz ve okyanuslarla irtibatı olan bütün kurum ve kuruluşların yeniden ele alınması, yeşil ekonomiye uyumlu hale getirilmesi önem arz ediyor. 

Bu bağlamda ticaret küresel balık kaynaklarının uzun dönem daha iyi yönetimi ve gelişmiş sürdürülebilir tedarik zincirini oluşturmak bu hususta üzerinde durulması gereken konular...