24 Nisan 2022 Pazar

Zirai üretimin karşılaştığı zorluklar (Yeşil Ekonomi 67)

 

Tarım için daha aşırı zorluklara gelince; iklim değişikliği, küresel gıda sistemleri ve kırsal kesimin geçimleri üzerine baskı ve çok yönlü zorluklar oluşturuyor. İklimdeki bu değişim gıda verimliliği ve üretimde azalma eğilimi gösteriyor ve kırılgan gıda üretim sistemlerine bir baskı tabakası ekliyor…

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine ilaveten, bu zorluklar aynı zamanda diyetlerde et ve et ürünlerine olan taleplerin artması ve sınırlı tabii kaynaklara bağımlı olan dünya nüfusunun büyümesini kapsıyor…

Tabii ve insan kaynaklı felaketlerin çoğu iklim değişikliğinin bir neticesi olarak gösteriliyor.

Aynı zamanda, bu olayların meydana gelmesinde sıklık ve etkisinde artışlar görülüyor.

Birleşmiş Milletler gıda tarım örgütü (FAO), gıda güvensizliği ile mücadele edecek bir eylem planı başlattı. Planın amacının, tarımda su kaynaklarını daha iyi yönetmek ve su israfını azaltmayı hedefliyor…

İnisiyatif, “Su kıtlığı ile başa çıkma: tarım ve gıda güvenliği için bir eylem çerçevesi” başlığını taşıyor. Bu maksatla sulama şemalarını modernize etmek, yeniden kazanım ve atık suları yeniden kullanmak, su kirlenmesini azaltacak mekanizmalar ve çiftliklerde yağmur suyunu depolamayı öngören eylem planı kuraklıkla ilişkili riskleri azaltmayı ihtiva ediyor...

BM Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre, kuraklık dünyanın bazı yerlerinde küresel tahıl üretimini olumsuz etkiliyor ve bunun neticesi olarak 2007 yılından beri bu olumsuz durum her yıl gıda fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Bu durum gıda zinciri boyunca suyun daha iyi yönetilmesi yoluna odaklanmayı gerektiriyor. FAO konuyla ilgili açıklamasında, su kıtlığı ve kirliliğin küresel ölçüde büyüyen bir tehdit olarak pozisyon aldığı endişesini dile getiriyor.

Ayrıca dünyanın gıda üretiminde suyun kullanıldığı yolları değiştirecek büyük bir potansiyele sahip olduğu hatırlatılıyor. Dünyanın gıdaya yönelik büyüyen talebini karşılamak, suyu muhafaza edecek gıda üretim metotları ve akıllıca kullanmanın önemi üzerinde duruluyor. Su israfını azaltmak sürdürülebilir gıda üretimi için önem taşıyor…

Kuraklık, taşkınlar ve kasırgalar, okyanus asitleşmesi ve yükselen deniz suyu seviyesi insan hayatını riske atıyor.

Geçim şartları, aynı zamanda bitkiler, hayvan besisi ve balık avlanma altyapısı artan bir şekilde tehlikeye giriyor.

Sulama sistemleri ve hayvan barınma alanları tahrip oluyor.

Açlığın olmadığı bir dünya hedefini benimseyen Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) bu vizyonu başarmak için gıda güvenliği ve beslenme üzerindeki iklim değişikliğini azaltacak genişletilmiş bir hareketi gerekli görüyor.