9 Ocak 2021 Cumartesi

Otomotivde dijitalleşme ve otomasyon (Yeşil Ekonomi 48)

 


 

Yeşil taşımacılık ‘sürdürülebilir taşımacılığı’ hedefliyor.

Dünyanın içinde bulunduğu şartlar otomotiv sektörünü çevre dostu olan yeni bir modele ve çevre üzerine olumsuz bir etki bırakmayan yeşil taşımacılık pratiğine yönlendiriyor.

Sürdürülebilir düşük karbonlu yakıtlar, elektrik ve hidrojen enerjisiyle çalışan yüksek etkinlikli, temiz araçların kullanım oranının artırılması yönünde çalışmalar her geçen gün hız kazanıyor.

Bu amaçla temiz ve verimli araçlar; düşük karbonlu ve sıfır emisyon yakıtlı araçlar yanında, 21. yüzyıl taşımacılık sisteminde toplu taşıma kullanımının artırılması hedefleniyor.

Ancak tren, otobüs, yürüyüş ve bisiklet kullanımı teşvik edilirken, araç sefer sayısının azaltılması öngörülüyor.

Sürdürülebilir kelimesi toplumun uzun dönem ve kalıcı geçimini destekleyen faaliyetleri kapsıyor. “Yeşil büyüme” ve ulaşım kavramı sürdürülebilir ekonomik faaliyet, azalan çevresel etki ve yüksek kaliteli işlerde sürdürülen büyüme dâhil sürdürülebilir ulaşıma esas olan birkaç farklı fikri bünyesinde harmanlıyor…

Mevcut taşımacılıkla ilgili birçok meselenin varlığı sadece çevresel zararlara sebep olmakla kalmadığı gibi, aynı zamanda kötü arazi kullanım uygulamalarına, ekonomik problemleri, kaynak tedarik problemleri, sağlık problemlerinin birçoğunu bünyesinde barındırıyor.

Mevcut taşımacılık sektörünün yapısı fosil yakıt türlerine dayalı olduğu için çevreyi büyük oranda kirleten ve karbondioksit emisyon oranı yüksek olan sektörlerin başında geliyor.

Yeşil taşımacılık modeli çevreyi olumsuz etkilerden koruyan temiz bir taşıma modelinin uygulamaya alınmasını hedefleniyor.

İklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle sektörde süregelen araştırma, geliştirme çabaları doğrultusunda otomotiv sanayi mevcut durumdan çok farklı bir yapıya doğru yönelmiş bulunuyor.

Sektör bir taraftan yeşillenirken, bir yandan da dijitalleşme ve otomasyon konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

İnternet erişimli araçlar önemini artırıyor.

Telefonlar akıllı olurken, motorlu araçların da akıllı olması yolunda önemli adımlar atılıyor.

Yollardaki araçların tehlike ikazı uygulamalarıyla, trafik bilgi servisleriyle, artan bir şekilde aktif güvenlik özellikleriyle donatılması yönünde çalışmalar yapılıyor.

Dijitalleşmenin uygulamaya alınması ve yaygınlaşmasıyla araç kullanımı gelecekte parmakların ucunda seyredecek…