8 Haziran 2019 Cumartesi

Gıdanın geleceği sempozyumu



Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonun gıdanın geleceği hakkında bir sempozyum düzenliyor…
Organizasyona göre, obezite ve diyet ilişkili hastalıklar bütün ülkelerde yükselirken, yetersiz beslenme de varlığını sürdürüyor.
Gıdanın üretildiği, işlendiği ve nakledildiği şeklin sağlığımızı etkilediği belirtiliyor.
Gıdanın geleceği gıda sistemlerimize bağlı, mevcut gıda sistemlerinin sağlıklı diyetler için elverişli olmadığı ve sınırlı tabii kaynaklara bedel ödetiyor.
Büyüyen ve şehirleşen insanlığın, artan diyet ilişkili sağlık problemleri, iklim değişimi ve tükenen tabii kaynakların zorluklarıyla karşı karşıya kalan gıda sistemlerinin değişmesinin lazım olduğu; bu nedenle fertlerden şirketlere ve hükumetlere kadar herkesin üstleneceği bir rolün olacağı hatırlatılıyor.
Küresel olarak açlık ve yetersiz beslenme en büyük zorluklardan bir olamaya devam ediyor.
Ancak yetersiz beslenme bazı ülkelerde varlığını sürdürürken obezite ve diyet ilişkili bulaşıcı olmayan hastalıkların da düşük ve orta gelirli ülkelerde beklenmedik bir şekilde yükseldiği gözleniyor.
Bu nedenle mevcut gıda sistemini dönüştürmek için küresel bir çağrı var.
İhtiyaç duyulan sağlık ve iyi diyetleri sağlamak için adil olmayan hususları ele almak ve tabii kaynakların yok olmasını durdurmak hedefleniyor.
Gezegen sınırları içinde nesiller boyu sürdürülebilecek optimum sağlık için besleyici diyetler nasıl sağlanabilir sorusu politika yapıcılar ve araştırma topluluğu için yüksek önceliğe sahip görülüyor.
Hızlı büyümekte olan dünya nüfusu, hızlı şehirleşme, değişen diyetler, iklim değişimi ve dünyanın birçok bölgesindeki uzatmalı krizler dolayısıyla küresel gıda sisteminin yüzleştiği zorlukları göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Yapılan bir araştırmaya göre, eğer önemli hafifletici tedbirler alınmazsa düşük ve orta gelirli ülkelerde diyet değişiminin hızlanması çevre üzerindeki gıda sisteminin etkisini artıracağı bekleniyor.
Milli sınırı aşacak gıda sistemleri için etkin bir yönetim uygulamasına acil ihtiyaç olduğu, resmi ve resmi olmayan organizasyonları kapsayacak küresel ve lokal olarak bütün seviyeleri kapsayıcı olması hedefleniyor...
Politik yükümlülük, liderlik, hesap verebilirlik ve politik tutarlılık etkin yönetim için temel faktörler olarak görülüyor, bunlara ilaveten etkin eylem almak için veri, beceri ve kapasite gelişim hususları göz önünde bulunduruluyor.
Bunun için alışılmış iş sisteminin Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri olarak hedeflenen Gündem 2030’u başarmak için bir tercih olmadığına dikkat çekiliyor…
Gıda sempozyumunun gerek gıda ve gerekse diğer olumsuzluklar karşısında üzerinde durulması gerek en önemli husus ise bugün dünyanın birçok bölgesinde devam eden çatışma bölgelerinin ve terörün bir an önce durdurulması için gerekli tedbirlerin alınması olduğu; bu olumsuzluklar bertaraf edildiği zaman sempozyumun diğer sıkıntıların da daha erken ve kolay bir şekilde giderileceğini göz önünde bulundurması söz konusu hedeflerin başarılmasında önemli rol oynayacak.