16 Haziran 2019 Pazar

Çölleşme ve kuraklık





Özellikle Afrika kıtasında etkisini gösteren çölleşme arazi alanlarının küçülmesine neden oluyor. Yapılan araştırma ve incelemelere göre başta insan faaliyetleri olmak üzere iklim değişimlerinin etkisiyle meydana geliyor.
Çölleşmelerin aşırı sömürülen ve uygun olmayan arazi kullanımına kırılgan olan dünya arazi alanlarının üçte birini kapsayan kurak arazi ekosistemleri nedeniyle oluşuyor.
Yoksulluk, küresel politik istikrarsızlık, ormansızlaşma, aşırı otlatma ve kötü sulama uygulamaları arazi verimliliğini zayıflatıyor.
Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü ile her yıl çölleşmeyle mücadele için uluslararası çabaların insan farkındalığının gelişmesine destek sağlaması hedefleniyor.
Bu nedenle Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü arazi küçülmesi probleminin çözüm yoluyla başarılabileceğinin herkese hatırlatılması açısından önemli bir gün olarak görülüyor.
Bunun yanında güçlü toplum katılımı ve bütün seviyelerde işbirliğinin rolü bu hayati tehlikenin üstesinden gelinmesi için önemli olduğu hatırlatılıyor.
Bu yılın teması “Geleceği Birlikte Büyütelim."
2019 yılında 25. Yıl kutlanırken, gelecek 25 yıl için yoksulluğu azaltacak, su ve gıda güvenliğini sağlayacak bir dünya tahayyül ediliyor.
Bu yılın toplantısı 17 haziran 2019 günü ülkemiz ev sahipliğinde Ankara’da yapılıyor…
Toplantının temel konuları ise Arazi ve Kuraklık, Birleşmiş Milletlerin açıklamasına göre, 1,8 milyar insan 2025 yılına kadar mutlak su darlığı çekecek ve dünyanın 2/3’ü su stresi altındaki şartlarda yaşıyor olacak.
Bir diğer konu Arazi ve İnsan güvenliği, 2045 yılına kadar 135 milyon civarında insan çölleşme neticesinde yerinden olmuş olacak.
Mevcut küçülmüş arazinin rehabilitasyona tabi tuutlmasıyla arazi küçülmesini başarmak, sürdürülebilir arazi yönetim ölçeğini yükseltmek ve restorasyon inisiyatiflerini hızlandırmak herkes için daha fazla direnç kazanma ve güvenliğe gidecek yol olacağı bekleniyor
Arazi ve İklim konusu ile azalan ekosistem alanlarının iyileştirilmesiyle yıllık olarak 3 milyar ton karbonun depolanma potansiyeline sahip olduğu öngörülüyor.
Açıklamaya göre, arazi kullanım sektörü toplam küresel emisyonların yaklaşık %25’ini temsil ediyor.
Sürdürülebilir Gelişme için Gündem 2030’un gezegenimizi bozulmaktan korumak için  kararlı olduğu gözleniyor.
Bu çerçevede sürdürülebilir tüketim ve üretim, tabii kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve iklim değişiminde acil eylem planı öngörülüyor. Böylece mevcut ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarının desteklenmesi hedefleniyor.
Su, tarım ve orman ekosistemlerinin korunması, rehabilitasyonu ve geliştirilmesi mevcut ve gelecek nesiller için hayati önem arz ediyor.