19 Aralık 2018 Çarşamba

Uluslararası petrol fiyatları düşüş eğiliminde


Petrol fiyatları 2014 yılında varil başına 100 doların üzerine çıktıktan sonra aynı yılın haziran ayından itibaren düşme eğilimine girdi.
Bu güne kadar belli aralıklarda düşme ve yükselme trendleri gösteren uluslararası petrol fiyatları 2014 yılında düşme kulvarına girdikten sonra 100 dolar ve üzerine çıkmadı. İlk defa bu yıl brent petrolü varil başına 86 dolara kadar yükseldi.
Sonrasında uluslararası petrol fiyatları bu seviyeden aşağıya doğru inişe geçti.
Yıl içinde yükselme döneminde ülkemizde fiyatların iç piyasaya yansımaması için söz konusu fark akaryakıt satışlarından elde edilen verginin düşürülmesiyle dengelendi. Böylece tüketici uluslararası petrol fiyatlarının yükselmesinden olduğu gibi etkilenmedi.
Petrol fiyatlarındaki düşüş oranı, söz konusu fark telafi edildikten sonra, iç piyasa fiyatlarına yansıtıldı.
İlk aşamada 86 dolardan 60 dolar seviyesine düşen uluslararası petrol fiyatları şimdilerde 60 doların da altına düşerek, ABD petrol fiyatı varil başına 46 dolara, brent petrolü ise 56 dolara kadar düştü. Uzmanlar fiyatlardaki düşüş nedeninin fazla arz endişesinden kaynaklandığını ileri sürüyor.
ABD'nin dünyanın en büyük petrol üreticisi konumuna yükseldiği ve üretimde kısıtlama yapmayacağı belirtiliyor.
Petrol fiyatlarının düşüşünde bir diğer etken ise küresel ekonomideki büyümenin yavaşlaması ve Petrol İhraç Eden Ülkelerin (OPEC) üretimi kısıtlamasının şüpheli olmasından ileri geldiği belirtiliyor.
Küresel stoklardaki yükselme nedeniyle her iki petrol türünde ekim ayından bu yana ham petrol fiyatlarında yüzde 30’dan fazla kayıp meydana geldi.
Analistlere göre, ABD’nin ham petrol üretimini artırması, Rusya ve OPEC tarafından kabul edilen arz kısıtlamasının ise arzulanan neticeyi veremeyeceği, aynı zamanda İran’nın da üretimi kesmeyeceği ifade ediliyor...
Bu gelişmeler fosil kaynaklı olan ham petrol fiyatlarının 2014 yılından beri düşme eğilimine girdiğini gösteriyor...
Çevre faktörleri göz önünde bulundurulduğunda fosil kaynaklı yakıtların artık giderek üretim ve tüketiminin azalacağı, yerine alternatif yakıtların devreye gireceği ağırlık kazanıyor.
Alternatif enerji türlerinde üretim her geçen yıl artış gösteriyor.
Hidroelektrik, güneş, rüzgar ve hidrojen kaynaklı yenilenebilir enerji türlerine yönelen dünya önümüzdeki on yıllarda tamamen fosil yakıt kullanımından vaz geçip temiz enerjiye yönelmiş olacak...
Petrolün en büyük tüketicisi ulaşım sektörü. Bu sektör bu hususta hızlı bir değişim ve dönüşüm trendine girmiş bulunuyor.

Her sınıfta elektrikli araçların üretim ve kullanımının gelecek yıllarda artması, buna bağlı olarak fosil kaynaklı yakıtlara olan talebin ise giderek düşeceği bekleniyor.