9 Haziran 2015 Salı

Seçmenin takdiri mi?


 

 
Bir genel seçimi daha geride bıraktık. 13 yıldır tek başına iktidarda bulunan, her seçim döneminde oylarını bir önceki döneme kıyasla artırarak iktidarını sürdüren Ak Parti dördüncü seçimde hükümet olmak için gerekli olan yeterli sayıya az farkla ulaşamadı.

Elbette bu sonucu Ak parti kurmayları derinlemesine analiz ederek, "nerelerde hata yapıldı, nerede bir eksiklik oldu" şeklinde ayrıntılı olarak irdeleyecektir.

Bütün dünyanın ilgisini çeken ve üzerinde yorumlar yapılan seçim sadece ülkemizi değil, yakın çevremizi de, Türk-İslam âlemini de yakından ilgilendiren bir seçimdi.

Aynı zamanda milyonlarca mazlumları, garip gurebayı da yakından ilgilendiren bir seçimdi.

Çünkü Ak parti iktidarları döneminde yapılan uluslararası yardımlar eskiye oranla çok fazla artmış ve dünya çapında üst sıralara çıkmış durumda ki bu oran Türkiye’nin zenginlik oranıyla mukayese yapılınca çok daha yüksek bir orana tekabül etmiş olacak.

Özellikle bu durumu petrol zengini ülkelerle mukayese yaparsak..

Meseleyi değerlendirmek sadece insanı boyutuyla değil, 12-13 yıllık iktidar dönemlerinde Ak Parti çok sayıda büyük yatırımları gerçekleştirmiş.

Bu hususta bir karşılaştırma yapmak gerekirse, kesinlikle bu dönemde yapılan sosyal ve toplum boyutlu hizmetler ve yatırımlar başka partiler iktidarda bulunmuş olsaydı bu büyüklüğe ve orana ulaşmaları mümkün olamazdı.
Ne misyon ve ne de ufuk açısından Ak Partinin kapasitesine ulaşamazlardı...

Kabul edilmesi gereken bir hakikat var ki, geçtiğimiz 12-13 yıllık dönemde iradesini başkalarının emrine vermeyen, sadece ülkesinin, milletinin hayrına, yararına göre hareket eden bir iktidar anlayışıyla çalışmalarını yürüten Ak partiden başkasının bu yatırımları yapması mümkün olamazdı.

Yapılan ve hizmete sunulan yatırımlar yanında şu anda yapılmakta olan başlıca büyük yatırımlara baktığımızda; ki bunlar üçüncü köprü, üçüncü hava alanı, İzmit körfez geçiş köprüsü ve otoyolu, hızlı tren yatırımları, hizmete sunulan Marmaraya ilaveten ikinci üç katlı denizin altında yapılan tünel, sulama ve enerji alanlarında yapılan yapılmakta olan diğer kalkınma hamlelerine bakınca gerçekten Ak Parti Cumhuriyet tarihi boyunca yapılmış olanların büyüklüğünden çok daha fazlasını yapmış olduğunu, bu ve benzeri yatırımlara devam ettiğini görüyoruz.

Bunların haricinde kanal İstanbul projesi ise başlı başına bir başka büyük proje...

Yine maksatlı engellemelere rağmen doğu ve güneydoğu illerine yapılan yatırımlara bakınca, vefa ve takdir duygusuna ne oldu, birileri bu değerleri köreltti mi? Aslında bu ifadeyi bir cümleyle açıklamak mümkün değil; herhalde kitaplarla bunun sebebi açıklanabilir! 

Bu yatırımlar Türk halkına neler sağladı,? İnsanlarımızın hayat standardı yükseldi, gelir seviyesi yükseldi, bunu rakamlar net bir şekilde gösteriyor.

Peki, ne oldu da Ak Parti bu seçimde birinci parti olmasına rağmen iktidar olacak sayıyı elde edemedi?

Hafızayı beşer nisyan ile maluldür özdeyişi gereği, bu yapılanlar seçim meydanlarında iyi tanıtılamadı mı, bu yatırımları iyi anlatma fırsatı bulunamadı mı?

Bunu elbette parti kurmayları inceden inceye analiz edeceklerdir.

Türkiye sadece sınırlarının içerisinde kalan kısımlarıyla değerlendirilecek bir ülke değil, yakın komşularının bulunduğu durumla da değerlendirilecek bir ülke değil, Türkiye cihan devletinin mirasçısı olan bir ülke ve bu mirasa sahip çıkması gereken bir ülke.

Belki insanlarımız ülkemizi sadece mevcut sınırlara bakarak değerlendiriyor veya 80-90 yıllık bir cumhuriyet dönemini nazari dikkate alarak kararlarını veriyorsa bu yanlıştan kurtulması, üzerimizde bulunan ve yüklenen misyonun farkına varması gerekiyor.

İşte seçmenin büyük çoğunluğu bu misyonu ve İslam ülkelerinin özellikle Mısır, Libya, Irak, Suriye, Filistin gibi ülkelerin içinde bulunduğu duruma nasıl düştüklerinin şuuruna varırsa ebetteki tercihini miyopik bir kafa yapısı ve anlayışla değil de ufukları aşan bir anlayış çerçevesinde yapabilirdi.

Aklıselim sahiplerinin çoğunlukta olması, emperyalist sendromuna yakalanmış olanları çok geride bırakacağından şüphemiz yok.