18 Nisan 2021 Pazar

Petrol çağının sonu mu? (Yeşil Ekonomi 53)

 

 

Uluslararası Para Fonunun (İMF) bir raporuna göre, ulaşım devrimi devam ediyor, gelecekteki on yıllarda petrol piyasası tamamen değişime uğrayacak.

2014 yılında 100 doların üzerinde bulunan petrol fiyatları aniden yarı yarıya düştü. İMF’nin çalışmasına göre şeyl ve yeni teknolojilerin öne çıkması gibi şartlar petrol fiyatlarının daha uzun süre düşük kalmasında temel faktör olabilecek.

Yine bir başka çalışmasına göre elektrikli arabaların ve güneş enerjisi üretimi gibi diğer yeni teknolojilerin yaygınlaşması petrol piyasasını ve uzun vadeli petrol talebini daha derinden etkileyecek.

İMF’nin raporuna göre, bugün dünyada otomobiller petrol tüketiminin %45’ini oluşturuyor. Elektrikli araçların ve yenilenebilir enerjinin artışı ile bir yüzyıl önce enerji teknolojisinin petrolün kömürü dönüştürdüğü yol gibi bugün de dünya ulaşımda bir devrimin eşiğinde bulunuyor…

1917 yılında Ford toplu üretim satışı yaptı, bu satın alınabilir araçların ulaşımda bir dönüm noktasıydı. Günümüzde elektrikli araçlar çok daha düşük bakım ve yakıt maliyetleriyle aynı dönüşümü oluşturma yolunda ilerliyor…

IMF’nın raporuna göre, 2040 yılına kadar ileri ekonomilerde elektrikli araçlar yüzde 90’lık kısmını ve gelişmekte olan ekonomilerde yarı kısmını teşkil edecek.

Elektrikli araçların şarjında ihtiyaç duyulacak elektrik ise yine petrole bağımlı olmadan yenilebilir enerji kaynaklarından elde edilecek.

2008 yılından beri güneş gücünden üretilen elektrik maliyeti %80 düşmüş ve rüzgar enerjisinde ise %60 düşüş meydana geldiği belirtiliyor.

Sübvanse edilmeyen güneş ve rüzgar enerjisi 30 ülkede rekabetçi durumda bulunuyor gelecek birkaç yıl içinde kömür ve doğal gazdan %60’dan fazla daha ucuz olacağı bekleniyor. Gelecek 20 yıl içinde yenilenebilir ve elektrikli araçlar tahmin edildiği gibi hızlı yayılırsa önemli ölçüde petrole olan talebi dışlayacağı tahmin ediliyor.

Ve eğer iklim değişim endişeleri yoğunlaşırsa dünya petrol piyasasının dönüşümü daha hızlı olabilecek. 2040 yılına kadar petrol fiyatları çok daha ucuz olacak. 

Birçok otomotiv üretim firması yoğun olarak elektrikli araç teknolojisine yatırım yapıyor. Şimdiden bazı firmalar önümüzdeki yıllardan itibaren sadece elektrikli araç üretimi yapacakları yönünde açıklama yapıyor.