19 Ekim 2019 Cumartesi

Küresel açlığın yok edilmesi ihtilafların yok edilmesine bağlı



İnsan tüketimi için üretilen gıdaların üçte biri ya kayba uğruyor ya da israf ediliyor. Milyonlarca insan ise açlıkla karşı karşıya bulunuyor.
Gıda Tarım Teşkilatı (FAO) gıda da kayıp ve israfı azaltacak tespitleriyle yıllık raporunu yayınladı. Sağlıksız diyetler ve hareketsiz hayat tarzları obezite oranın artmasına doğru gidiyor.
820 milyon insan açlık sıkıntısı çekerken 670 milyon yetişkin ve 120 milyon kız ve erkek çocuk (9-19 yaş arası) obez bulunuyor, beş yaşın altında 40 milyon çocuk aşırı kilolu bulunuyor. Dünya çapında zararlı diyetlerin bütün ölümlerin beşte biriyle bağlantılı bulunurken, obezitenin sağlık maliyetlerinin ise yüksek olduğu ifade ediliyor.
Bu yıl Dünya Gıda Günü dolayısıyla FAO Sıfır Açlık hedefiyle sadece açlıkla mücadele etmeyip aynı zamanda sağlıklı, sürdürülebilir ve herkes için satın alınabilirliği başarabilmeyi hedefliyor.
Söz konusu rapora göre, küresel olarak üretilen gıdaların üçte birinin kayıp ve israf olmasıyla her yıl dünya ekonomisine bir trilyon dolara mal olduğu tahmin ediliyor. Dünya Gıda Programı (WFP) kayıpları azaltmak için farkındalık kampanyası başlattı. Kampanya küresel bir hareket inşa etmeyi hedefliyor ve gıda israfıyla mücadele etmek için basit çözümler alınabileceğini vurguluyor.
Yeryüzünde herkesi besleyecek kadar yeterince gıda üretilmesine rağmen dünyanın bazı bölgelerinde açlık yükseliyor. 820 milyon insan kronik olarak yetersiz besleniyor. Herkesin yeterli yiyecek almasını sağlamak için ne gibi adımların atılması gerekiyor?
Raporda geçen son 20 yılda aşırı açlığın yok edilmesiyle hızlı ekonomik büyüme ve artan zirai verimlilik sayesinde Orta ve Doğu Asya, Latin Amerika ve Karayipler'de yeterli besin alamayan insanların sayısının yarıya düştüğü belirtiliyor. Ancak bu arada küresel nüfusun yaklaşık 2 milyar artan bir arka planı var.  
Alt sahra Afrika'sında yetersiz beslenen insanların sayısı 195 milyondan (2014) 237 milyona (2017) yükseldi. Bölgede beş yaşın altındaki çocuklarda ölüm oranlarının yaklaşık yarısına kötü beslenme sebep oluyor, bu rakamın her yıl yaklaşık 3,1 milyon çocuk olduğu belirtiliyor. 
Gündem 2030’la sıfır açlığı başarmak hedefleniyor, bir başka deyimle büyük bir zorluk olarak duran açlık dünyanın neresinde olursa olsun hiç kimsenin aç bırakılmayacağı amaçlanıyor.
Dünya Gıda Programına (WFP) göre, aynı zamanda ihtilaflar dahil, bozulan çevre ve kuraklık artan açlığın sebepleri olarak biliniyor ki her ikisi de iklim değişikliği ile etkileniyor.
Tarımdaki biyolojik çeşitliliğin azalması aynı zamanda endişe için bir sebep ve homojen diyetler için sorumlu tutuluyor ve gıdaya erişimi sınırlıyor, bu durum ise yetersiz beslenmeye ve yoksulluğa yol açıyor.
Mevcut tarım üretimi 12 civarında temel ürünle dönüyor ve dünya çapında potansiyel gıda maddesi zenginliğine rağmen bütün kalorilerin yüzde 60 civarı sadece  dört üründen karşılanıyor: buğday, pirinç, mısır ve soya.
Artan açlığın sebepleri bozulan çevre, kuraklık ve diğer sebepler yanında, en çok olumsuz faktör giderek artan ihtilaflardan ileri geliyor.