İsrafa giden temel gıda maddelerinden
biri de ekmek.
Maalesef ekmek israfı artık vahim
bir duruma ulaşmış bulunuyor. Bu nimet sıradan bir çöp muamelesi görmeye başladı.
Bu savurgan alışkanlığın giderilmesi
için sorumluluk sadece son tüketiciyle bitmiyor, aynı zamanda bu işle ilgili
olan bütün kesimlere görev düşüyor. Bu gidişat ekmek üretim konusunda da
gerekli düzenlemelerin yapılmasını gerektirebilir. İsrafı önlemek için ekmek
üretiminde yeni bir standarda ihtiyaç duyulabilir. Dünya gıda üretiminde her
geçen gün daha da kritik bir döneme giriyor. Bu bakımdan konu üzerinde gerekli
araştırma ve inceleme yapılarak, ekmek israfının önlenmesi, mümkün olduğu kadar
en az seviyeye düşürülmesi için bir çalışma yapılabilir.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları
Konfederasyonunun (TESK) açıklamasına göre, ülkemizde 300 gram üzerinde
yaklaşık 85 milyon ekmek üretiliyor. Tüketim ise 79 milyon civarında
gerçekleşiyor. Geriye kalan ise çöpe gidiyor…
Kızılay’ın yaptığı açıklamaya
göre ise, “her yıl ülkemizde 500 bin ton ekmek çöpe atılıyor, bu parayla her yıl
80 devlet hastanesi yapılabilir.”
Dünyada bir milyar civarında
insan yeterli beslenemez ve açlık çekerken, maalesef ülkemizde başta ekmek
olmak üzere gıda maddeleri israfı önemli bir kalem tutuyor.
Sokaklardan geçerken bir yerlere asılmış
veya bırakılmış bayat ekmek torbaları, dilimleri giderek artan bir eğilimi gösterirken,
bu manzarayı görmek artık sıradan bir vaka haline geldi.
Bu duruma sebep olanlar ve
sorumsuz davrananlara karşı dünya çapında bir milyar insanın açlıkla mücadele
ettiğini hatırlatmak gerekiyor.
Aynı şekilde yaş sebze ve
meyvelerin de bir kısmı sofraya gelinceye kadar israfa maruz kalıyor. Tarlada
israfın büyük boyutlara ulaştığı, sebze ve meyvenin dörtte biri tüketilmeden
yok oluyor.
Meyve ve sebzeler hasat sırasında
%4-12, taşıma sırasında %2-8, pazara hazırlık evresinde %5-15, depolamada %3-10
civarında israfa uğruyor. İsraf edilen bu gıda maddeleriyle Suriye’nin tamamı
doyar. Bu miktarın karşılığında Türkiye’de 60 hastane, 120 okul yapılacağı
tahmin ediliyor…
Askıda ekmek kampanyaları yapılan
yerler var, ekmek israfı yapanların ve bayat ekmekleri askıya asmaları yerine,
askıda taze ekme alışkanlığını kazanmaları çok daha faydalı olacak. Böylece
çöpe giden ekmek hayra gitmiş olacak.