Yatırımların toplam küresel maliyeti ve politik müdahaleler yeşil tarıma doğru geçiş için 2011’den 2050 yılına kadar her yıl için 198 milyar dolarlık bir yatırım miktarını öngörüyor.
Yeşil tarımın istihdam oluşturacak net bir potansiyele sahip
olduğu ve geleneksel tarımdan daha yüksek getiri sağlayacağı bekleniyor…
Bugüne kadar küresel tarım verimliliğinin nüfus büyümesinden daha
fazlasını başardığı gözleniyor. Ancak, tarımsal verimlilik çalışan kişi başına
ve birim arazi itibariyle ve ülkelere göre büyük farklılıklar gösteriyor.
Endüstriyel tarımla tarımdaki verimliliğinin artışına rağmen,
BM’nin verilerine göre yaklaşık 1 milyar insan yetersiz besleniyor, diğer 1
milyara yakın insan ise açlıkla mücadele ediyor. Her yıl 1,3 milyar ton gıda
ise israf ediliyor. Aşırı gıda tüketimi sağlığımıza ve çevreye zarar veriyor. 2
milyar insan aşırı kilolu ya da obez bulunuyor.
2000 ve 2007 yıllarını kapsayan bir araştırmaya göre, beş yaşın
altındaki çocukların bir çeyreği düşük gelirli ülkelerde yetersiz besleniyor
(Dünya Bankası 2010).
Dahası gıda güvenliği olmayan ailelerin yarısı kırsal hane halkını
oluşturuyor.
Tarım yoksulluğu azaltmak için dev bir potansiyele sahip.
Kırsal nüfusun ve iş gücünün büyük bir oranı gelişmekte olan
ülkelerde tarımda istihdam ediliyor. Gelişmekte olan ülkelerde en fakir
olanların gelirlerini yükseltmek için tarımın katkısının 2,5 kat daha fazla
olacağı tahmin ediliyor tarım dışı sektörlerle mukayese yapılınca…
http://www.oecd.org/tad/sustainable-agriculture/48268377.pdf
Tarım sektörünün yeşillenmesiyle çiftlik verimliliğini sürdürmek,
verimlilik ve karlılığı artırmak ve sürdürülebilir bir temel üzerine gıda ve
ekosistemlerin elde edilmesini sağlamak hedefleniyor.
Yeşil tarımın sağlayacağı avantajlar şu şekilde sıralanıyor:
Yeşil tarıma geçiş önemli çevresel avantajlar oluşturacak.
Yeşil tarım uluslar ve uluslararası politika reformlarını ve yenilikleri gerektirecek.
Tarım çoğu gelişmekte olan ülkelerde büyük bir istihdam sektörü ve
fakirler için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.
Yeşil tarım uygulamalarıyla negatif dışsallıkları azaltmak ve
kademeli olarak pozitif olanlara yol açmak ve ekolojik kaynakları (toprak, su,
hava ve biyolojik çeşitlilik gibi tabii sermaye varlıklarını) yeniden inşa
ederek kirliliği azaltmak ve kaynakların daha etkin kullanılması hedefleniyor.
Çevre dostu biyolojik haşere ve yabani ot yönetim uygulamaları ve
entegre uygulamaları ile kimyasal haşere ilacı ve herbisit kullanımını
azaltmak.
Hasat sonrası depolama ve işleme tesislerinin kullanım artışıyla
gıda bozulması ve kayıplarını azaltmak.