İnsan tüketimi için üretilen gıdaların üçte biri ya kayba uğruyor ya da israf ediliyor. Milyonlarca insan ise açlıkla karşı karşıya bulunuyor.
Gıda Tarım Teşkilatı (FAO) gıda da kayıp ve israfı azaltacak tespitleriyle yıllık raporunu yayınladı. Sağlıksız diyetler ve hareketsiz hayat tarzları
obezite oranın artmasına doğru gidiyor.
820 milyon insan açlık sıkıntısı çekerken 670 milyon yetişkin ve 120
milyon kız ve erkek çocuk (9-19 yaş arası) obez bulunuyor, beş yaşın altında 40
milyon çocuk aşırı kilolu bulunuyor. Dünya çapında zararlı diyetlerin bütün
ölümlerin beşte biriyle bağlantılı bulunurken, obezitenin sağlık maliyetlerinin ise
yüksek olduğu ifade ediliyor.
Bu yıl Dünya Gıda Günü dolayısıyla FAO Sıfır Açlık hedefiyle sadece açlıkla
mücadele etmeyip aynı zamanda sağlıklı, sürdürülebilir ve herkes için satın
alınabilirliği başarabilmeyi hedefliyor.
Söz konusu rapora göre, küresel olarak üretilen gıdaların üçte birinin
kayıp ve israf olmasıyla her yıl dünya ekonomisine bir trilyon dolara mal
olduğu tahmin ediliyor. Dünya Gıda Programı (WFP) kayıpları azaltmak için
farkındalık kampanyası başlattı. Kampanya küresel bir hareket inşa etmeyi
hedefliyor ve gıda israfıyla mücadele etmek için basit çözümler alınabileceğini
vurguluyor.
Yeryüzünde herkesi besleyecek kadar yeterince gıda üretilmesine rağmen
dünyanın bazı bölgelerinde açlık yükseliyor. 820 milyon insan kronik olarak
yetersiz besleniyor. Herkesin yeterli yiyecek almasını sağlamak için ne gibi
adımların atılması gerekiyor?
Raporda geçen son 20 yılda aşırı açlığın yok edilmesiyle hızlı ekonomik
büyüme ve artan zirai verimlilik sayesinde Orta ve Doğu Asya, Latin Amerika ve
Karayipler'de yeterli besin alamayan insanların sayısının yarıya düştüğü
belirtiliyor. Ancak bu arada küresel nüfusun yaklaşık 2 milyar artan bir arka planı var.
Alt sahra Afrika'sında yetersiz beslenen insanların sayısı 195 milyondan
(2014) 237 milyona (2017) yükseldi. Bölgede beş yaşın altındaki çocuklarda ölüm
oranlarının yaklaşık yarısına kötü beslenme sebep oluyor, bu rakamın her yıl
yaklaşık 3,1 milyon çocuk olduğu belirtiliyor.
Gündem 2030’la sıfır açlığı başarmak hedefleniyor, bir başka deyimle
büyük bir zorluk olarak duran açlık dünyanın neresinde olursa olsun hiç kimsenin
aç bırakılmayacağı amaçlanıyor.
Dünya Gıda Programına (WFP) göre, aynı zamanda ihtilaflar dahil, bozulan
çevre ve kuraklık artan açlığın sebepleri olarak biliniyor ki her ikisi de
iklim değişikliği ile etkileniyor.
Tarımdaki biyolojik çeşitliliğin azalması aynı zamanda endişe için bir
sebep ve homojen diyetler için sorumlu tutuluyor ve gıdaya erişimi sınırlıyor, bu
durum ise yetersiz beslenmeye ve yoksulluğa yol açıyor.
Mevcut tarım üretimi 12 civarında temel ürünle dönüyor ve dünya çapında
potansiyel gıda maddesi zenginliğine rağmen bütün kalorilerin yüzde 60 civarı
sadece dört üründen karşılanıyor:
buğday, pirinç, mısır ve soya.
Artan açlığın sebepleri bozulan çevre, kuraklık ve diğer sebepler yanında, en çok olumsuz faktör giderek artan ihtilaflardan ileri geliyor.