28 Mayıs 2021 Cuma

“SU TEMİZDİR TEMİZLEYİCİDİR” (Yeşil Ekonomi 54)

 

 

Her şeyi olumlu yönde değiştiren suya değer biçilemiyor!

Çünkü su hayattır, canlılıkla özdeşleşmiş. Suyun olmadığı yerde başta insan olmak üzere, diğer bütün canlıların hayatlarını sürdürmeleri mümkün değil.

Küresel iklim değişimi, temiz suya erişim, yeni ve yeniden ortaya çıkan hastalıklar insanoğlunun bugün yüzleştiği ürkütücü zorluklardan birkaçı olarak yorumlanıyor…

Geleneksel ekonomik modelin en fazla zarar verdiği ve hayati öneme haiz tabii kaynaklardan biri de su kaynakları ve su ekosistemleri.

Su dünyanın en önemli ekonomik, sosyal, çevresel, kültürel, yasal ve politik konularından biri olarak ön planda yerini koruyor.

Canlıların yaşaması, sürdürülebilirliğin korunması temel tabii kaynaklara bağlı, su ise bunlardan en önde gelen konumunda bulunuyor!

Su açıkça tarım ve gıda ile kırsal gelişmeyle, sağlıkla, eğitim ve diğer hususlarla özdeşleşmiş, vazgeçilmez hayati bir nesne olarak dünya gündemindeki yerini muhafaza ediyor. 

21. yüzyılın en acil küresel konularından biri olarak sürdürülebilirliği sağlayacak uygun kaliteli suyun yetersiz duruma gelmiş olması endişeyle takip ediliyor.

Konuyu politik ve yönetimle ele alma açısından yüksek kaliteli bilgiye erişim hayati önem arz ediyor.

Sahip olduğu eşsiz özellikleri nedeniyle su en değerli kaynak olarak görülüyor.

Su tarım faaliyetlerinde vazgeçilmez bir role sahip, böylece gıda güvenliğine ve yoksulluğun giderilmesine doğrudan katkı sağlıyor.

Hayatın sürdürülmesi, gıda yetiştirmek, enerji üretmek, çevreyi yönetmek ve iş üretmek için su ekonomi ve sosyal gelişmenin merkezinde yer buluyor.

Paha biçilmez bir kaynak olmasının yanında, su bazı durumlarda en tehlikeli bir vaziyet de alabiliyor.

Taşkınlar, fırtınalar, kuraklıklar su ilişkili tehlikeleri oluşturuyor ve 10 tabii felaketin 9’undan sorumlu tutuluyor. İklim değişiminin bu riski artıracağı, aynı zamanda su temini üzerine büyük stres bırakacağı tahmin ediliyor.