3 Temmuz 2020 Cuma

"Kaosa karşı en iyi aşı gıda"



Gıda ve su, başta insan olmak kaydıyla bütün canlıların yaşantılarını ve gelişmelerini sürdürmeleri için ihtiyaçlar arasında ilk sırada yer alıyor. Buna ilaveten temel ihtiyaçlar arasında giyinme ve barınma var. Özellikle savaş, iç karışıklıklar ve uzun süreli musibet anlarında gıda ve suyun önemi daha fazla ön plana çıkıyor. 
Günümüzde insanlığın karşı karşıya kaldığı çevre problemleri ise yeterli gıda üretimi ve temiz su için önemli bir tehdit unsuru oluşturuyor. 
Bu mevcut sıkıntılara ilaveten bir de beklenmedik bir şekilde meyana çıkan ve bütün dünyayı saran bir sıkıntı olan kürsel virüs gıdanın önemini daha çok artırıyor.
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programına (WFP) göre, halen dünyada dokuz kişiden biri yetersiz besleniyor. Bir milyara yakın insan gıda güvenliğinde bulunmuyor. Aslında küresel beslenmedeki bu yetersizlik on yılların meselesi olarak dünya gündeminde yer alıyor.
Ancak buna ilaveten Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı COVID-19 nedeniyle on milyonlarca insanın bu yıl muhtemelen aç kalacağını açıklıyor. Yıl sonundan önce, 270 milyon insanın gıda güvensizliği ile yüzleşeceği söz konusu kurumun yaptığı yeni tahminlerle belirtiliyor.
Bu rakamın şu anda bütün dünyayı saran virüs salgınından öncesine göre yüzde 82 artış olduğu ifade ediliyor.
Salgında cephenin zengin dünyadan fakir olanlara doğru kaydığı vurgulanıyor.
Latin Amerika ülkeleri sağlık krizinin en kötü etkisini yaşıyor ve gıda yardımına  ihtiyaç duyanların sayısında yaklaşık üç kat artış var.
İş kayıpları ve ödemelerdeki sert düşüş nedeniyle alt ve orta gelirli ülkelerdeki şehir toplumlarını kapsayan bu durum söz konusu kesimi yoksulluğa sürüklüyor.
Açlık artışları aynı zamanda batı ve orta Afrika’da meydana geliyor ki bu kıt'ada açlık kronik bir durum arz ediyor ve gıda güvensizliği olan insanların sayısının %135 arttığına işaret ediliyor.
Güney Afrika’da gıda güvensizliğindeki artış oranı ise %90.
Yükselen açlıkla baş etmek için, Dünya Gıda Programı salgın dolayısıyla tarihinin en büyük insani müdahalesini üstleniyor.
Dünya Gıda Programı geçen yıl 97 milyon olan gıda desteğini bu yıl 138 milyon insana yükseltmeyi hedefliyor.
Bunu başarmak için önümüzdeki 6 ay boyunca 4,9 milyar dolarlık kesintisiz bir fonun gerekli olduğu belirtiliyor 83 ülkeye yardımda bulunmak amacıyla.
Aşı bulununcaya kadar kaosa karşı gıdanın en iyi aşı olduğunu belirtiyor.
Bu yapılmazsa artan sosyal huzursuzluk ve protestoların görülebileceği, buna ilaveten göçlerde yükselme, ihtilaflarda derinleşme ve yaygın yetersiz beslenmenin artacağı hatırlatılıyor.