Uluslararası Tarım Kalkınma Fonunun (IFAD) açıklamasına göre, gıda
kayıpları hasat ve perakende satışlar arasında meydana geliyor. Bu aynı zamanda
hasat sonrası kayıplar olarak biliniyor. Bu durum ise bir çok gelişmekte olan
ülkelerde temel sıkıntı olarak gıda güvenliğini ve gelir güvenliğini tehlikeye
atıyor.
IFAD kendini gıda kayıplarındaki bu olumsuz durumu hafifletmeye adamış.
IFAD gıda kayıplarını azaltmak amacıyla tavsiye ettiği hususları on madde ile
açıklıyor.
1.
Finansmana erişim
Çiftçileri kayıpları azaltacak ana sıkıntılardan
biri gelişmiş hasat sonrası tesisleri ve ekipmanı satın almak için finans
vasıtalarının eksikliği tespitinde bulunuyor. Çiftçilere finans erişimi geliştirmek amacıyla, IFAD gıda
kayıplarını azaltmak için çiftçi kooperatiflerini, küçük ve orta ölçekli
işletmeleri önemli görüyor.
2.
Çiftçilerin pazarlara bağlantısını
sağlamak
Eğer çiftçiler ürünlerini satıp kar elde
edemiyorlarsa, gıda kayıplarını azaltmak maksadıyla yatırım yapmak için istekli olmuyorlar.
Gıda kayıp faaliyetlerinde yatırımı artıracak bir diğer temel adım ise üreticileri
karlı pazarlara yönlendirmek.
3.
Tahıllar için çiftlikte depolama
ortamını iyileştirme
Gelişmekte olan ülkelerde tahıl kayıplarını
azaltmak için geniş bir şekilde uygulanan önemli çözümlerden biri çiftlik depolama
teknolojilerinde gelişme. Eğer doğru bir şekilde kullanılırsa, tercihlerde en
yaygın olanı metal konteyner ve hermetik torbaların yaklaşık olarak sıfır
seviyesinde tahıl kayıplarını azaltabileceği, ev tüketimi ve satış için gıda
mevcudiyetini artırmak yönünde çiftçilere imkan tanıyacağı ifade ediliyor.
4.
Tahıl kurutma ekipmanının kalitesini
artırmak
Tahıl değer zincirinde depolama esnasında kalite ve
miktarda meydana gelen kayıpların çoğu uygun olmayan tahıl kurutma nedeniyle
meydana geliyor. Kurutmada tahılların kayıplarında iki büyük sebep ise küf
zararı ve aflotoksin kirlenmesinin olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle çiftçilere
ve çiftçi organizasyonlarına gelişmiş kurutma ekipmanı elde etmelerine yardım
etmek, basit branda ve kapaklardan gelişmiş tahıl kurutma ekipmanına ve
muhafazasına geçmek böylece yağmurdan korunarak çoğu durumlarda gıda
kayıplarını azaltmak tavsiye ediliyor.
5.
Taze ürün için soğuk depolamayı
sağlamak
Kayıpların en yüksek seviyesi taze ürün değer
zincirlerinde meydana geliyor. Özellikle meyveler ve sebzeler, aynı zamanda
balık, et ve süt bu kategoride yer alıyor. Sıcaklık taze ürünün bozulmasında
önde gelen sebeplerden ve soğuk zincir ekipman ve altyapı eksikliği gelişmekte
olan ülkelerde kayıpların yüksek olmasına yol açıyor. Satın alınabilir ve uygun
soğutma ekipmanı elde etmede çiftçileri ve tüccarları desteklemek taze ürün
kayıplarını önemli ölçüde azaltabileceği öngörülüyor
6.
Nakliyenin güçlendirilmesi
Uzak kırsal alanlarda yaşayan çiftçiler için ulaşım
eksikliği belkide en büyük sıkıntı. Bu pazara erişimi engellemekte, ulaşım
süresini artırmakta ve ürünün zarar görme riskini artırmakta. Ulaşım altyapısını
geliştirmek gıda kayıplarının azalmasında kayda değer etki yapacağı bekleniyor.
7.
Ticari depolama inşa etmek
Kolektif depolama tesisleri ise, fiyatların
artmasını bekleyen ve çiftlik depolama teknolojilerinde eksiklik çeken çiftçilerin
ürünlerini güvenli bir şekilde depolamaları bir çözüm olabileceği bekleniyor.
8.
Çiftçileri eğitmek
Ekipman ve altyapı eksikliği temel bir sıkıntı
olmasına rağmen küçük çiftçiler arasında kapasite ve farkındalık eksikliği
hafife alınmamalı. Hasat sonrasındaki yönetme ve ürünlerin depolanmasındaki yönetim
için çiftçilerin eğitimi gıda kayıplarını azaltmak için önemli görülüyor.
Örneğin hasat, ürün kurutma, nem yönetimi ve güvenli depolamanın zamanlamasındaki
becerilere çoğu çiftçilerin gelişmekte olan ülkelerde sahip olmadıkları
hatırlatılıyor.
9.
Veri toplama
Doğru hedefleme, değerlendirme ve gıda kayıp azaltma müdahalesinin tanımlamasını
engellerken, kayıpların sebepleri ve miktarlarında bir diğer önemli
sınırlandırma ise doğru veri eksikliğinin olması.
Gıda kayıplarının nicel ve nitelik analizi için değişik
metodolojiler bulunuyor. En önemli yaygın olanı FAO gıda kayıp
değerlendirme metodolojisi, örneğin bilinen bir değer zinciri için kritik kayıp
noktalarını tanımlamaya imkan tanıması, böylece müdahalenin daha doğru bir
hedeflenmesine izin veriyor olacak.
10.
Politikalar geliştirmek
Gıda kayıp azaltılmasını ulusal tarım
stratejilerine entegrasyonda hükumetleri desteklemek azalan gıda kayıplarını
sağlamak için gereken uzun vadeli politik taahhütlerin sağlanması maksadıyla önemli
görülüyor. Bu durum finansal destek ve teknik uzmanlık açısından destek
gerektirebilir.
Dünya çapında bir milyara yakın aç ve yetersiz
beslenen insanın bulunuyor. Bu nedenle gıda üretimi hasat sonrası kayıplara ilaveten başka engellerle karşı
karşıya bulunuyor...