8 Eylül 2023 Cuma

G20 Zirvesi ve dünya toplumlarının beklentisi

 


Bu yıl G20 zirvesi “Bir dünya bir aile bir gelecek” sloganıyla Hindistan’da ülke başbakanı Narendra Modi’nin eve sahipliğinde yapılıyor.

Kaynaklar G7 ve G20 ülkelerinin önemli bir güç ve etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, G20 ülkelerinin küresel milli gelirin %80’nine sahip olduğu, küresel ticaretin üç çeyreğine ve dünya nüfusunun üçte ikisine sahip olduğunu gösteriyor.

Bu ülkelerin böyle bir güce sahip olması küresel sıkıntılara da çözüm bulacak bir yapıya sahip olduğu izlenimini ortaya çıkarıyor.

Teknolojik gelişmelerin dünyayı küresel bir köy derekesine dönüştürmüş olması nedeniyle küresel sıkıntıların hal edilmesine de bu açıdan bakmak gerekiyor.

Dünyanın içine düştüğü küresel ölçekte olan sıkıntılara baktığımızda, bunların giderek tehlikeli boyutlara ulaştığını görüyoruz.

Her ortamda, her küresel toplantılarda gündeme gelen bu konular ise;

iklim değişikliği

küresel ısınmanın ise küresel kavrulmaya doğru dönüşmekte olması

orman yangınlarının artarak büyümesi

giderek ağırlaşan çevre sorunları

işsizlik ve gerek iç çatışmalar ve gerekse bazı bölgelerdeki savaşların tetiklediği göçler ve yerlerinden olmuş milyonlarca mağdur insan toplulukları...

Kendi topraklarında yerlerinden edilme ve kendi sahipliğinde olan toprakların ve mülkiyetin silah zoruyla, terörist usullerle ellerinden alınması gibi temel insan haklarını yok sayan olumsuz gelişmeler...

Kuraklık, açlık, yağış yetersizliği, su kıtlığı, gıda yetersizliği gibi temel insani meseleler olumsuz etkisini giderek artırıyor.

Africa ülkelerinde meydana gelen darbeler, bu kıtayı istikrarsızlaştırmakla, zaten fakir ve perişan bir durumda olan bazı kısım ve toplumların daha da kötüleşmesine yol açmaktadır.

Göçler, sığınma arayışları...

Terör özellikle ülkemiz sınırlarının da bulunduğu bölge ve bir kısım Afrika ülkelerinde etkisini sürdürmekte masum insanlar bu emperyalist kontrollü örgütlerin acımasızlığıyla hayatını ve geleceklerini kaybetmekte.

Meselelerin büyüklük ve karmaşıklığının tek bir ülkenin üstesinden gelemeyeceği ölçekte olması, uluslararası toplumun konuyu samimi ve ciddi bir işbirliği ile üstlenmesini gerektiriyor.

Bu nedenle G7 ve G20 ülkelerinin küresel sıkıntıların üstesinden gelmesi için kritik öneme sahip. 

Bu yılki G20 zirvesinin teması olarak seçilen “Tek dünya tek aile tek gelecek” anlayışı çerçevesinde mevcut küresel sıkıntıların giderilmesi yönünde adımların atılması samimiyetiyle deklere edilmesi söz konusu sıkıntılara maruz kalan toplumların öncelikli beklentisidir...