18 Ağustos 2022 Perşembe

Ormanlar dünya tatlı suyunun %75’ini sağlıyor (Yeşil Ekonomi 76)


Tabii afetlere karşı kalkan görevi yapan ormanlar, kar yağışlarının yoğun olduğu alanlarda da ormanlar çığlara karşı korunma görevi yapıyor.

Orman alanları yamaçları sağlamlaştırdığı gibi, toprak kaymasını önlüyor ve kıyı toplumlarını tsunami ve fırtınalar gibi tabii afetlere karşı bir koruma görevi üstleniyor.

Ormanlar ekonomik gelişme ve sürdürülebilir kalkınmaya temel oluşturuyor.

Ormanlar yeşil ekonominin, sektörlerin geniş bir yelpazesi ve orman topluluklarının geçimlerini sağlaması için temel bir dayanak oluşturuyor.

Çok sayıda hayati görev üstlenen ormanlar kereste, kâğıt ve lifli ürünler için ham madde sağlarken küresel yurtiçi hâsılanın bir kısmını oluşturuyor. Orman ekosistemlerinden elde edilen kamu malları kayda değer ekonomik değere sahip olup küresel olarak trilyonlarca dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.

Ormanlar toprakta yaşayan türlerin yüzde %50’den fazlasına ev sahipliği yapıyor.

Karbon depolamasıyla küresel iklimi düzenleyip su havzalarını koruyor.

Orman endüstrisi ürünleri çevre açısından da değer ihtiva ediyor.

Çünkü yenilenebilir, geri dönüşümlü ve parçalanabilme özelliğine sahip.

Ormanlar dünya tatlı suyunun %75’ini sağlıyor. Reçeteli ilaçların %75’nin bileşenini temin ediyor.

Ormanlar taşkınları, toprak kaymalarını, toz fırtınalarını, kum fırtınalarını ve diğer tabii felaketleri azaltırken yeryüzü ekolojik altyapısının temel parçası olarak görev yapıyorlar.

Bunca önemli görevleri olan ormanların karşılaştığı problemlerin önlenmesi için Dünya Ormanları 2018 raporu şu tavsiyelerde bulunuyor; ormansızlaştırmayı durdurmak, sürdürülebilir orman yönetimini sağlamak, azalan ormanları onarmak, gezegenimiz ve insanlar için potansiyel olarak zarar verici sonuçlardan kaçınmak şeklinde açıklanıyor. 

Orman ürünleri ve hizmetleri yeşil bir ekonominin önemli bileşenini oluşturuyor.

Sınırlı özel kazanımlar için orman varlıklarının kısa dönem azalması bu temeli tehdit etmekte ve durdurulması gerekiyor.

Yüksek ormansızlaşma oranı ve çalılık alanların azalması ağaç ürünlerine ve ilave arazi kullanımlarına olan talepten kaynaklanıyor.

Tabii ormanlara ve ağaçlandırmalara yatırımlar ekonomik faydalar sağlıyor.

İyi yönetilen ormanlar ekolojik altyapının temelini oluşturuyor. Ormanlar geri dönüşümleri için optimize edilerek bir “değer sınıfı” olarak tanınma ihtiyacında.

Orman ürünleri sürdürülebilir olarak üretebilirlerse önemli ekonomik ve sosyal faydalar oluşturmuş olacak.

Ormanlar karada yaşayan türlerin %80’ine ev sahipliği yapıyor.

Ancak yapılan gözlemler orman alanlarının tehdit altında bulunmaya devam ettiğini gösteriyor.

Ticari tarımın genişlemesi dünya çapında ormansızlaşmanın önemli bir kısmına yol açıyor.

Orman sanayi bazı gelişmekte olan ülkeler için aşırı derecede önemli görülüyor.

Orman ekosistem hizmetlerinin yönetimi orman sektörü için eşsiz bir değere sahip.

Yeşil ormancılık sektörü yönetilmeyi ve topluma faydaların geniş bir yelpazesini üretecek bir varlık sınıfı olarak yatırımı gerektiriyor.

Yeşil bir ekonomide ormanların daha geniş ekonomik üretimin fabrikaları olarak (keresteden gıdaya kadar özel ürünler üretmek), ekolojik altyapı olarak (iklim düzenlemesinden su kaynaklı korumaya kadar) ormanlar biyolojik çeşitlilik için temel oluşturuyor.