Otomotiv sektörünün hedefinde küresel olarak sıfır emisyonlu araçları üretmek yer alıyor.
Bu doğrultuda en başta gelen çalışmalardan biri elektrikli ve hibrid araçlara ilaveten hidrojen yakıtlı araçlar üzerinde de çalışmalar yoğunlaşıyor.
Hidrojen enerjisinin 2,5 trilyon dolarlık iş ve 30 milyondan fazla insana istihdam üretecek potansiyele sahip olduğu bekleniyor 2050 yılına kadar.
Yine 2050 yılına kadar hidrojen enerjisinin toplam tüketilen enerjinin beşte birini karşılayacağı tahmin ediliyor.
Yine beklentilere göre, 2030 yılına kadar 10 – 15 milyon adet binek araç ve 500,000 adet kamyon hidrojen enerjisiyle çalışıyor olacak...
Dünya Bankasının açıklamasına göre, dünya nüfusu 2050 yılında 10 milyarı bulacak. Mevcut işletme sistemi ile ulaşımdan ileri gelen emisyon oranı %33 olacak ve araç sayısı iki katına çıkarak 2030 yılına kadar iki milyarı bulacak.
Bu durum aynı zamanda yol güvenliği için tehdit oluşturacağı tahmin ediliyor... Her yıl yol kazaları yaklaşık 1,3 milyon insanın hayatına mal olurken, 50 milyon insanın da yaralanmasına sebep oluyor dünya çapında.
Dünya Bankasına göre, yol güvenlik eksikliği aynı zamanda ülkelerin milli gelirinin %5’ine karşılık geliyor, bunların çoğu fakir olanları kapsıyor. Bu nedenle ulaşımda yeni bir döneme girebilmenin zarureti üzerinde duruluyor. (DB)http://www.worldbank.org/en/news/feature/2016/05/05/transforming-the-worlds-mobility---its-time-for-action
Dünya Sağlık Teşkilatına göre, alkol alma ve sürüş gibi önemli risklerde ve emniyet kemeri kullanma, motorsiklet kaskı ve çocuk koltuğu; yaya kaldırımı, özel bisiklet ve motorsiklet şeridi; elektronik denge kontrolü ve gelişmiş frenleme, çarpışma sonrası gelişmiş bakım, gelişmiş araç standartları gibi hususlarda ilerlemenin sağlanacağı yerlerin daha iyi mevzuata sahip olmasıyla mümkün olacağı bekleniyor.
Geleceğin şehir ulaşım sistemi zaman ve kaynakların tasarrufunu sağlayacak özel araba, nakliye, otobüs, demiryolu, yaya ve bisiklet trafiği ile bağlantılı bir ağ içinde örülmüş olan bir ulaşım tablosu oluşturmayı hedefliyor.
Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği (ACEA) geleceğin ulaşım sektörünün emisyon azaltılmasını maksimize etmeyi gündemine almış.
Sektörle ilgili bütün paydaşların eşit olarak sorumluluk alması ve sürdürülebilir şehirler için entegre bir yaklaşımla ulaşımın daha iyi düzenleme ile teşvik edilmesi hedefleniyor.
Aynı zamanda bağlantı devrimiyle trafik akışını muhafaza etmek, yoğunluğunu önlemek, araçların birbiriyle ve altyapı ile irtibat halinde olmasını sağlayarak daha iyi park ve trafik güveliği yönetimi ile kaynak ve zaman tasarrufu sağlamak hedefleniyor.
Sürücüler, yolcular, eşyalar, araçlar ve diğer kaynaklardan bilgi toplamak ve yönetmek, bunu vatandaşlara, şirketlere ve ulaşım operatörlerine sağlamak amacıyla çalışmalar yapılıyor.
Yeşil taşımacılık hedefiyle sadece sera gazı emisyonlarını, hava kirliliğini, gürültü ve uzayın tükenişini azaltmak değil, aynı zamanda yoksulluğu azaltmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek de bu kapsamda düşünülüyor.