19 Aralık 2018 Çarşamba

Uluslararası petrol fiyatları düşüş eğiliminde


Petrol fiyatları 2014 yılında varil başına 100 doların üzerine çıktıktan sonra aynı yılın haziran ayından itibaren düşme eğilimine girdi.
Bu güne kadar belli aralıklarda düşme ve yükselme trendleri gösteren uluslararası petrol fiyatları 2014 yılında düşme kulvarına girdikten sonra 100 dolar ve üzerine çıkmadı. İlk defa bu yıl brent petrolü varil başına 86 dolara kadar yükseldi.
Sonrasında uluslararası petrol fiyatları bu seviyeden aşağıya doğru inişe geçti.
Yıl içinde yükselme döneminde ülkemizde fiyatların iç piyasaya yansımaması için söz konusu fark akaryakıt satışlarından elde edilen verginin düşürülmesiyle dengelendi. Böylece tüketici uluslararası petrol fiyatlarının yükselmesinden olduğu gibi etkilenmedi.
Petrol fiyatlarındaki düşüş oranı, söz konusu fark telafi edildikten sonra, iç piyasa fiyatlarına yansıtıldı.
İlk aşamada 86 dolardan 60 dolar seviyesine düşen uluslararası petrol fiyatları şimdilerde 60 doların da altına düşerek, ABD petrol fiyatı varil başına 46 dolara, brent petrolü ise 56 dolara kadar düştü. Uzmanlar fiyatlardaki düşüş nedeninin fazla arz endişesinden kaynaklandığını ileri sürüyor.
ABD'nin dünyanın en büyük petrol üreticisi konumuna yükseldiği ve üretimde kısıtlama yapmayacağı belirtiliyor.
Petrol fiyatlarının düşüşünde bir diğer etken ise küresel ekonomideki büyümenin yavaşlaması ve Petrol İhraç Eden Ülkelerin (OPEC) üretimi kısıtlamasının şüpheli olmasından ileri geldiği belirtiliyor.
Küresel stoklardaki yükselme nedeniyle her iki petrol türünde ekim ayından bu yana ham petrol fiyatlarında yüzde 30’dan fazla kayıp meydana geldi.
Analistlere göre, ABD’nin ham petrol üretimini artırması, Rusya ve OPEC tarafından kabul edilen arz kısıtlamasının ise arzulanan neticeyi veremeyeceği, aynı zamanda İran’nın da üretimi kesmeyeceği ifade ediliyor...
Bu gelişmeler fosil kaynaklı olan ham petrol fiyatlarının 2014 yılından beri düşme eğilimine girdiğini gösteriyor...
Çevre faktörleri göz önünde bulundurulduğunda fosil kaynaklı yakıtların artık giderek üretim ve tüketiminin azalacağı, yerine alternatif yakıtların devreye gireceği ağırlık kazanıyor.
Alternatif enerji türlerinde üretim her geçen yıl artış gösteriyor.
Hidroelektrik, güneş, rüzgar ve hidrojen kaynaklı yenilenebilir enerji türlerine yönelen dünya önümüzdeki on yıllarda tamamen fosil yakıt kullanımından vaz geçip temiz enerjiye yönelmiş olacak...
Petrolün en büyük tüketicisi ulaşım sektörü. Bu sektör bu hususta hızlı bir değişim ve dönüşüm trendine girmiş bulunuyor.

Her sınıfta elektrikli araçların üretim ve kullanımının gelecek yıllarda artması, buna bağlı olarak fosil kaynaklı yakıtlara olan talebin ise giderek düşeceği bekleniyor.

15 Aralık 2018 Cumartesi

İnsan yaşantısında hayati önemi olan dağlar



Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2002 yılında 'Uluslararası Dağ Günü' ilan ederek 2003 yılından beri her yıl 11 Aralıkta kutlanıyor.
Hedef sürdürülebilir dağlar oluşturmak.
Bu çerçevede yapılan açıklamada yaklaşık bir milyar insan dağlık alanlarda yaşıyor. İnsan toplulukularının yarısı su, gıda ve temiz enerji için dağlara bağımlı.
Ancak dağlar dağ toplumları ve dünyanın kalan kesimi için potansiyel olarak geniş kapsamlı ve yıkıcı sonuçlarıyla iklim değişimi, arazi kötüleşmesi, aşırı sömürülme ve tabii felaketlerden dolayı tehdit altında bulunuyor. 
Dağlar iklim değişikliğinin ilk belirtileri ve küresel olarak iklim ısınmaya devam ediyor. Dağlık alanlardaki insanlar dünyanın en aç ve fakir olanları olarak hayatta kalma mücadelesi veriyor, açıklamaya göre.
Sıcaklık yükselmesi benzeri görülmemiş bir şekilde dağ buzullarının erimesine yol açıyor, insanların milyonlarcası için tatlı su arzlarını etkiliyor.
Dağ toplulukları iklim değişkenliğine nasıl adapte olacakları konusunda nesiller boyu bilgi birikimi ve stratejilerine sahipler.
Politik, ekonomik ve sosyal marjinaleşmeyle kombine olmuş iklim değişikliği, iklim değişkenliği ve iklim kaynaklı felaketler dağ insanlarının gıda yetersizliğini ve aşırı yoksulluğunu artırıyor.
Mevcut durumda gelişmekte olan ülkelerde 3 kişiden biri gıda güvensizliğine karşı zayıf bulunuyor.
Dağlık toplulukların kırılganlığı büyüdükçe gerek yurt dışı ve gerekse kent merkezlerine göçler artıyor.
Dağlar dünyanın su kuleleri vazifesini yapıyor ve gezegenimizin tatlı su kaynaklarının yüzde 60 ve 80 arasında bir kısmını sağlıyor.
Dağlar aynı zamanda felaket risklerini azaltma özelliğine sahip.
Turizm açısından, dağlık destinasyonlar küresel turizmin yüzde 15 – 20’sini çekiyor, ayrıca önemli kültürel çeşitlilik, bilgi ve miras alanları özelliğine sahip.
Dağlık alanlar dünya arazi yüzeyinin yüzde 22’sini kaplıyor.
Dünya ormanlarının yüzde 28’i dağlık alanlarda bulunuyor.
Patates, mısır, arpa, darı, elma, domates gibi 20 önemli gıda bitkilerinin 6’sı dağ kaynaklı.
Bu nedenle, küresel zorluklar ve tehditlere cevap vermek için sürdürülebilirliği bütün yönleriyle ele alacak katılımcı ve entegre yaklaşımları gerektiriyor.
Bunun için dağ bölgelerini etkilyecek değişimin sürücüleri anlayışını geliştirecek araştırmaları desteklemek esas kabul ediliyor.

İklim değişimi bağlamında, gelecekteki su varlığını değerlendirmek için dağlık alanlardaki buzulları ve akış desenlerini izleyecek çabaları artırmak önemli bir ihtiyaç görülüyor.

10 Aralık 2018 Pazartesi

“Toprak kirliliğine çözüm ol”


Dünya Toprak Gününün bu yıldaki teması “Toprak kirliliğine çözüm ol”. 
Toprak kirlenmesini ele alacak acil eylem planına ihtiyaç duyuluyor. Kirlenme küresel gıda güvenliği ve emniyetine pozisyon alan çok sayıda tehditleri kapsıyor.
Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Organizasyonu (FAO) dünya toprak günü nedeniyle yaptığı açıklamayla bu hayati mesele için tavsiyelerde bulunuyor.
Binlerce kimyasal, plastik ve elektronik atık, işleme tabi tutulmayan atık sular toprak kirliliğinin kaynağını oluşturuyor.
İnsan ve gezegenimizin sağlık ve refahına olan ciddi sonuçları ile gıda zincirine girecek kirleticilere yol açıyor.
Toplam gıda üretiminin yüzde 95’i doğrudan veya dolaylı olarak topraktan üretiliyor. 
Fakat insan faaliyetlerinin yıllar süren alışkanlıkları dünya çapında kirlenmiş toprak mirası bırakmış.
Yediğimiz gıdanın, içtiğimiz suyun, teneffüs ettiğimiz havanın etkileri, sağlığımız ve bütün organizmaların sağlığını olumsuz etkiliyor.
Açıklmaya göre toprakların yüzde 33’ü kötüleşmiş ve alarm veren bir oranda bozulmaya devam ediyor...
Topraklar kirleticiler için bir filitre görevi yapıyor.
Ancak bu koruma kapasite aşıldığında kirleticilerin çevreye ve gıda zincirine zarar vereceği belirtiliyor.
Bu durum bitkileri tüketim için riskli ve güvensiz yaparak gıda güvenliğini zayıflatıyor.
Toprak kirliliğinin ana kaynağı ise insan faaliyetleri.
Sürdürürlebilir toprak yönetim uygulamalarını benimsemenin elimizde olduğu hatırlatılıyor.
FAO sağlıklı topraklar için politik destek ve önemli oranda artan yatırımlar için çağrıda bulunuyor.
Güvenli ve besleyici gıdaları sağlamaya yardım edecek sağlıklı toprakların devamlılığını sağlamak sürdürülebilir gelişme hedeflerini ve sıfır açlığı başarmak için esas kabul ediliyor.
Bu yılın Dünya Toprak Günü teması “Toprak kirliliğine çözüm ol”. 
Bunun için FAO ülke, sanayi ve tüketim seviyeseinde kirliliğin nasıl azaltılması hususunda bir takım tavsiyelerde bulunuyor.
Büyüyen şehirler %80’i geri dönüşümlü olan büyüyen çöp dağları üretiyor ve bunlar toprağa intikal ediyor.
Bilinen çöp atıklarının yanında teknolojiler geliştikçe elektronik atıklar da topraklar için yeni bir tehdit oluşturuyor.
Her yıl 50 milyon ton elektronik atık üretiliyor.
Topraklarımızı etkileyen en hızlı büyüyen kirlilik problemlerinden biri olarak görülüyor.  
Bu nedenle FAO eski cihazları atmaktansa bunları bağışlamak veya geri dönüşüme gönderme tavsiyesinde bulunuyor.
FAO’nun açıklamasına göre, 11 Avrupa ülkesinin tarım topraklarının yaklaşık %60’ı tarım ilaçlarının kalıntılarını ihtiva ediyor.
Bu nedenle FAO hükümetlere tarım kimyasallarının sorumlu ve sürdürülebilir yönetiminin gelişmesi hususunda tavsiyede bulunuyor.
Üretilen plastiklerin üçte biri topraklarımızda son buluyor, sonra gıda zincirine ve çevreye dahil oluyor.

Problemi hal etmek ise tekrar kullanılabilen ambalajlar, manav ve market torbaları tavsiye ediliyor.
aynı zamanda bu hususta şuurlu olmak ve farkındalık kazanmak önem taşıyor.


4 Aralık 2018 Salı

Bush’un açtığı zulmet yolu



Baba Bush diye bilinen ABD’nin 41. Başkanı George HW Bush 94 yaşında vefat etti.
Arkasından övgüler yağdırılıyor.
İkinci dünya savaşı duayeni olarak bilinen George Bush’un nazik, hoşgörülü muhafazakarlığı desteklediği ve Sovyetlerin dağılmasına yardımıcı olan politikalarıyla biliniyor.
Bush’un görev gelmesinin ardından meydana gelen uluslararası boyuttaki önmeli olaylara gelince; Çin’in Tiananmen Meydanında demokrasi yanlısı yüzlerce aktivistin öldürülmesi;
28 yıllık Berlin Duvarının yıkılması; Sovyetler Birliğinin 25 aralık 1991 yılında çözülmesi...
Bunu onlarca yıl baskı ve zulümden kurtulan Rus halkı ve çoğunluğunu Türki cumhuriyetlerinin oluşturduğu esir milletlerin bağımsızlığını ilan etmesi izledi.
Bush yine soğuk savaşın ve nükleer silah yarışının sona ermesindeki rolüyle biliniyor.
ABD'nin 41. başkanı ülkesini ve dünyayı soğuk savaşın huzurlu ve muzaffer bir sonucuna götürmedeki rehberliği ile övülüyor...
Bunlar Bush'un olumlu yönleri.
Ancak 1990 yılında dönemin Irak devlet başkanının Kuveyt’i işgal etmesi üzerine sözde hak ve hukuk adına yaptığı işgal hareketi o tarihten bugüne sadece Irak’ta değil, bölgede telafisi mümkün olmayan yaralar açmış bulunuyor.
Dönemin Irak devlet başkanını oyuna getirip Kuveyt’i işgale yeltenmesi ABD ve koalisyon güçlerine bölgeyi işgal etmeleri için bahane olmuştu.
1990 tarihinden beri Irak’ta istikrar olmadığı gibi bu istikrarsızlık ortadoğuda bir çok ülkeye de sirayet etti.
Baba Bush’un açtığı yarayı oğul Bush iyice derinleştirmek için işgal politikasını sürdürdü.
1991 yılında Irak’a koalisyon güçleriyle savaş açması ve arkasından oğul Bush’un 2003 mart ayında mantık dışı ve akıl almaz bahaneler ileri sürerek işgali sürdürmesi neticesinde Irak huzur ve istikrara kavuşmadı.
Saddam'ın asılması ise uluslararası hukuk kuralına uygun mu? Bu da akıllarda soru işareti oluşturuyor.
Koalisyon güçlerinin Iraklı savunmasız insanlara yaptığı işkence ve ölüm olayları ise uluslararası boyutta ayrı bir soruşturma dosyası olmalı.
Irak'ta yapılan hak ve hukuk ihlalleri sonrasında Arap Baharı aldatmacasıyla Kuzey Afrika ve Ortadoğuda demokratik hakların elde edilmesi için başlatılan toplumsal ayaklanmalar bölgedeki birçok ülkede huzur bırakmadığı gibi insanlık adına telafisi mümkün olmayacak derin yaralar açtı...
Baba Bush ve ekibinin, sonrasında oğul Bush’un devam ettirdiği zulüm bugün bölge ülkelerinde milyonlarca insanın ölümüne, milyonlarca insanın ülkesini terk etmesine, milyonlarca insanın sakat, evsiz, yurtsuz, işsiz kalmasına ortam hazırladığı gibi aynı zamanda milyonlarca insanın yakınlarını kaybetmesine neden oldu.
Durum açıkca ortada; Irak’la başlayan temel insan hak ihlalleri, bugün Suriye’de, Yemen’de, Libya’da, Mısır’da, Afganistan’da devam ediyor.
Temel insan haklarının alabildiğine ihlal edildiği ülkelerin işgal edilmesine ortamı hazırlayan baba Bush batı basınında övgüyle anılırken milyonlarca mazlumun uğradığı haksızlıklar ve kayıplardan hiç bahsedilmiyor.
Bölgede açtığı zulmet yolu kapanmadığı gibi yaklaşık 30 yıldır katlanarak devam ediyor.

İşte vahşi batı anlayışı bu olsa gerek.